Subventiile la caldura ar putea fi mentinute in aceasta iarna

Marti, 17 August 2010, ora 18:01
1533 citiri
Subventiile la caldura ar putea fi mentinute in aceasta iarna

Grupul interministerial care analizeaza variantele privind subventiile acordate populatiei pentru plata energiei termice va propune premierului Emil Boc ca ajutoarele sa fie mentinute in aceasta iarna, iar investitiile in sistemele actuale sa fie sistate, potrivit presedintelui ISPE, Dan Gheorghiu.

"Vom propune premierului Emil Boc mentinerea subventiilor in acest an. Trebuie sa se opreasca investitiile in tehnologiile vechi si inlocuirea lor cu unele noi, pentru reducerea consumului de energie primara si diminuare a poluarii", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, presedintele Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu.

Premierul Emil Boc a cerut recent mai multor ministri ca pana joi, 19 august, sa ii prezinte un raport privind variantele de subventii la energia termica furnizata in sistem centralizat populatiei.

Grupul interministerial este format din reprezerntanti ai ministerelor Economiei, Muncii, Administratiei, Mediului si Finantelor, precum si din oficiali ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si ai ISPE.

Gheorghiu a adaugat ca o parte din banii pentru inlocuirea sistemelor centralizate actuale de furnizare a caldurii catre populatie ar putea fi atrasi din vanzarea certificatelor de CO2.

El nu a putut preciza care va fi nivelul investitiilor pentru inlocuirea tuturor sistemelor termice din cele 85 de orase unde caldura este asigurata in sistem centralizat.

Totodata, transferul unor centrale electrotermice de la autoritati locale catre Ministerul Economiei nu va fi figura printre propunerile care vor fi transmise primului-ministru, a mai spus Gheorghiu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in luna mai, dupa finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care si diminuarea masiva a subventiilor la incalzire prin directionarea fondurilor doar catre persoane cu venituri reduse.

Scrisoarea de intentie la acordul stand-by, redactata dupa negocierile din luna august cu FMI, releva ca Guvernul s-a angajat inclusiv sa elimine subventiile la incalzire.

Ajutorul uriaș al României pentru Republica Moldova: ”A ținut lumina aprinsă, la propriu, două ierni”
Pentru două ierni, România ”a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova”, şi a reuşit să facă asta pentru că are un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, 23 mai,...
#caldura, #energie, #subventii, #termica , #stiri Emil Boc