Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul iti ia "prima casa", dupa trei luni de neplata

Statul iti ia "prima casa", dupa trei luni de neplata

Persoanele care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat, dar nu mai achita ulterior ratele aferente creditului vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde casa, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

El a precizat ca acest termen va fi introdus prin normele metodologice de aplicare a programului "Prima Casa". "Va fi o perioada de trei luni pentru a evita intrarea imediata in colaps, dar programul «Prima Casa» nu este un Mos Craciun", a spus Boc.

Bancile vor institui si reinnoi, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor contractate cu garantia statului prin programul "Prima Casa", pe intreaga durata a contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani.


"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima Casa», bancile instituie ?i reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", se arata in ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului, adoptata, miercuri, de Guvern.


Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei, nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, ?i nici nu au in derulare un credit ipotecar.


Ordonanta a intrat in vigoare joi, 4 iunie. Plafonul anual al garantiilor care pot fi astfel emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum si regulile de gestionare a garantiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 15 zile.


Executivul a anuntat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3972 ori
Citeste mai multe desprecasa neplata prima restanta stat