SRI va cheltui peste 1,8 milioane de lei pentru mentenanta elicopterelor

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 15:25
1794 citiri
SRI va cheltui peste 1,8 milioane de lei pentru mentenanta elicopterelor

Serviciul Roman de Informatii va cheltui peste 1.800.000 de lei in piese de schimb si mentenanta flotei de elicoptere Puma si Dauphin, in baza unui contract atribuit prin negociere firmelor Eurocopter Romania si IAR Brasov, potrivit unui anunt publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. 

Potrivit anutului publicat pe 6 noiembrie pe SEAP, SRI a incheiat, prin intermediul Unitatii Militare 0991 din Bucuresti, doua contracte in valoare de 1.829.201 lei cu Eurocopter si IAR Brasov pentru furnizarea de echipamente si servicii necesare mentenantei elicopterelor tip Puma si Dauphin.

Astfel, compania Eurocopter va primi 346.783 de lei pentru revizia elicopterelor Dauphin, in timp ce IAR ar urma sa incaseze 1.482.418 lei pentru mentenanta flotei de elicoptere PUMA.

Ambele contracte au fost acordate fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, preferandu-se negocierea directa cu cele doua firme.

SRI justifica alegerea acestei proceduri prin faptul ca serviciile "pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

De altfel, cele doua companii incheiasera inca din luna ianuarie 2009 un acord cadru cu SRI pentru mentenanta elicopterelor Puma si Dauphin.

Potrivit informatiilor publicate pe SEAP, durata acordului cadru se intindea pe durata a doi ani si avea o valoare totala, incluzand TVA, de peste 11 milioane de lei.

SRI a informat, la solicitarea NewsIn, ca Serviciul are in derulare un contract de prestari servicii cu S.C. Eurocopter Romania S.A., avand ca obiect revizia, reparatia si intretinerea elicopterelor.

SRI a precizat atunci, pentru NewsIn, ca alegerea procedurii de negociere cu Eurcopter s-a fundamentat pe aspectele comunicate de catre Directia Generala Probleme Speciale si Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Finantelor Publice, prin care au fost informati ca S.C.

Eurocopter Romania S.A. este unic furnizor/prestator intern de echipamente/servicii destinate intretinerii tipului de aparate de zbor vizate.

De asemenea, in ceea ce priveste valoarea contractului incheiat, Serviciul aprecia ca sumele cheltuite anual pentru astfel de servicii "nu reprezinta o constanta", variind in functie de necesitatile de ordin tehnic aparute in exploatare.

Doua elicoptere din dotarea SRI au fost modernizate in cursul anului 2007, in baza unor contracte incheiate tot cu firma IAR Brasov, potrivit unui raport publicat pe site-ul IAR.

Astfel, un elicopter 330 Puma a fost upgradat, pentru a putea fi folosit in misiuni speciale, in acelasi an fiind modernizat si un elicopter Alouette.

Intre timp, elicopterul Alouette, singurul de acest tip din dotarea SRI, s-a prabusit pe 20 iunie 2008 la Gradistea, in judetul Giurgiu, in timpul unui exercitiu de antrenament.

Elicopterele Dauphin fac parte din grupul de transport aerian "Delta" al SRI si erau folosite inainte de Revolutie pentru transportul membrilor familiei Ceausescu.

Premierul Emil Boc a anuntat, in iulie, la Brasov, doua investitii majore pentru industria aeronautica, ambele urmand sa se deruleze la Brasov: producerea de componente pentru constructorul de aeronave Airbus si crearea, la Ghimbav, a unui centru de mentenanta pentru elicopterele Puma Si Super Puma.

Centrul de mentenanta pentru elicopterele Puma Si Super Puma ar urma sa fie creat prin prelungirea, cu zece ani, a contractului dintre IAR Brasov si Eurocopter, discutiile pentru prelungirea contractului find deja demarate, declara atunci Boc.

Eurocopter Romania este subsidiara locala a Eurocopter Group.

Eurocopter Group detine 51% si compania romana IAR Brasov are o pondere de 49%.

In decembrie 2000, conducerile Eurocopter si IAR Brasov au semnat un memorandum privind infiintarea unei companii joint venture, cu numele de Eurocopter Romania S.A. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sri, # lei, # elicoptere, # mentenanta , #stiri Emil Boc