Sindicatele si patronatele vor trimite la Guvern un punct de vedere privind Codul Muncii

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 23:15
1384 citiri
Sindicatele si patronatele vor trimite la Guvern un punct de vedere privind Codul Muncii

Sindicatele si patronatele trebuie sa trimita premierului, pana vineri, un punct de vedere comun privind modificarile la Codul Muncii si celelalte legi negociate pana in prezent, urmand ca pana in 26 ianuarie, Emil Boc sa analizeze si sa comunice care dintre propunerile lor vor fi luate in calcul, informeaza Mediafax.

Seful Executivului a solicitat sindicatelor si patronatelor sa transmita pana vineri propunerile lor referitoare la Codul Muncii, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o noua intalnire cu partenerii sociali pentru analizarea acestor texte, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis dupa intalnirea de la Palatul Victoria.

Conform sursei citate, premierul Boc a subliniat ca Guvernul are ca prioritate continuarea dialogului social la toate palierele, pentru ca in final Guvernul sa transmita Parlamentului un document care sa contina cele mai bune solutii identificate si in discutiile cu partenerii sociali.

Liderul CNSLR - Fratia, Marius Petcu, a declarat la finalul discutiilor de la Guvern, ca dupa ce ministrul Muncii, Ioan Botis, a incercat sa blocheze dialogul social, premierul Emil Boc s-a aratat deschis discutiilor cu partenerii sociali si, impreuna, au stabilit sa prezinte propuneri comune (sindicate - patronate) de modificare a Codului Muncii.

"Am incercat sa vedem daca putem continua dialogul social. S-a convenit sa elaboram un punct comun pana vineri, iar miercuri (26 ianuarie - n.r.) premierul va comunica ce propuneri facute de noi vor fi preluate", a declarat Marius Petcu.

Presedintele UGIR - 1903, Cezar Coraci, a precizat ca discutiile au fost tensionate la inceput, dar ca, dupa ce s-a stabilit ca dialogul se va purta doar cu premierul, nu si cu ministrul Botis, s-a hotarat ca se pot analiza punctele de vedere.

El a adaugat ca vineri, dupa ce propunerile sindicatelor si patronatelor vor fi definitivate, materialul trimis premierului Emil Boc va fi publicat si pe site-urile confederatiilor sindicale si patronale.

Vicepresedintele Blocului National Sindical, Ioan Pisc a precizat ca ministrul Ioan Botis a asistat doar la discutie dar nu a spus nimic.

"Ministrul Botis a fost o piesa pe masa de sah. (...) Nu l-a certat premierul, care cred ca a fost mintit ca si noi", a mai spus Pisc.

Reprezentantul BNS a adaugat ca daca Guvernul nu va tine cont de propunerile partenerilor sindicali se va impune o masura radicala, care va inlocui protestele si marsurile in strada, adica incetarea voluntara a lucrului si declansarea grevei generale.

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor au cerut premierului sa il demita pe ministrul Muncii, Ioan Botis, nemultumiti de modul in care s-au desfasurat discutiile pe proiectul Codului muncii.

Ei au spus ca vor inainta premierului un text comun privind Codul muncii si vor cere presedintelui Traian Basescu sa medieze acest conflict. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sindicate, #patronate, #codul muncii, #emil boc , #stiri Emil Boc