Sindicatele si patronatele au trimis la guvern propunerile lor privind modificarea Codului Muncii

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 14:56
1207 citiri
Sindicatele si patronatele au trimis la guvern propunerile lor privind modificarea Codului Muncii

Principalele confederatii sindicale si patronatele au anuntat ca si-au definivat propunerile de modificare a Codului Muncii, acestea fiind trimise vineri la guvern, pentru a fi analizate de premierul Emil Boc, impreuna cu ceilalti lideri ai coalitiei de guvernare, informeaza NewsIn.

"Nu au fost propuneri efectiv noi. Doar am revazut Codul Muncii si am refacut textul, ca sa fie mai concis. (...) Guvernul dorea o dereglementare serioasa in domeniul angajarii si in domeniul detasarii, concedierii. Asta era problema de fond, am respins aceasta posibilitate", a declarat vicepresedintele BNS, Ion Pisc.

Propunerile se refera, printre altele, la perioada de proba si cea de preaviz, concedierea colectiva, reducerea temporara a activitatii prin negocieri cu sindicatul reprezentativ sau cu reprezentantii salariatilor, precum si la recuperarea unei pagube de la angajat numai daca instanta de judecata constata vinovatia si obligatia de plata.

Partenerii sociali au ales sa-i trimita propunerile lui Boc ca urmare a faptului ca negocierile privind noul Cod al muncii au fost blocate, marti, dupa ce reprezentantii sindicatelor au iesit de la discutii si au anuntat ca nu vor mai purta niciun fel de dialog cu ministrul Ioan Botis.

Nemultumiti pentru ca discutiile ar fi fost blocate, in opinia lor, chiar de catre ministrul Muncii, sindicalistii au cerut demisia acestuia si au anuntat ca vor o intalnire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta problemele legate de Codul muncii.

Pe langa textul revizuit al Codului Muncii, au fost trimise Executivului si propuneri privind alte trei acte normative, respectiv Legea privind conflictele de munca, Legea negocierilor colective de munca si Legea partenerilor sociali.

Propunerile au fost formulate de Cartel Alfa, BNS, Meridian, CSDR si CNSLR Fratia, impreuna cu CONPIROM, CPISC, UNPR si UGIR 1903.

#codul muncii, #propuneri, #modificare , #stiri Emil Boc