Sindicalistii ii solicita lui Botis respectarea datei pentru negocierile legilor Dialogului Social

Marti, 29 Martie 2011, ora 15:40
1321 citiri
Sindicalistii ii solicita lui Botis respectarea datei pentru negocierile legilor Dialogului Social

Cele cinci confederatii sindicale i-au solicitat, marti, ministrului Muncii, Ioan Botis, respectarea termenului propus pentru negocierea legilor incluse in pachetul Dialogului Social, precizand cu urgentarea intalnirii nu lasa posibilitatea depunerii amendamentelor, dupa cum fusese convenit, anunta NewsIn.

Discutiile despre Codul de dialog social purtate luni de reprezentantii Ministerului Muncii, cei ai sindicatelor si cei ai patronatelor nu au dus la niciun rezultat, astfel ca initial s-a convenit sa aiba loc o noua intalnire, la inceputul saptamanii viitoare.

Potrivit sindicalistilor, la numai cateva ore de la stabilirea noului termen al negocierilor, Ministerul Muncii a decis devansarea acestuia, partenerii sociali fiind convocati la Comisia pentru dialog social pe acelasi subiect in ziua de miercuri, 30 aprilie.

"Acest nou termen nu lasa posibilitatea analizarii temeinice, a parcurgerii tuturor legilor incluse de minister in noul pachet legislativ", au precizat reprezentantii confederatiilor sindicale.

Codul de dialog social cuprinde Legea sindicatelor si Legea patronatelor, reglementand totodata negocierea colectiva si contractele colective de munca.

Sindicalistii au iesit nemultumiti de la discutiile de luni cu ministrul Ioan Botis, astfel ca nu este exclus ca ei sa ceara, din nou, medierea premierului Emil Boc, la fel cum au facut in cazul Codului muncii.

"Dorim sa fie promovata forma convenita de principalele cinci confederatii sindicale si de cele trei patronate care au acelasi punct de vedere cu noi. Legea sindicatelor si cea a patronatelor trebuie sa alcatuiasca un singur pachet, sub forma Legii partenerilor sociali, iar restul, respectiv Legea contractului colectiv de munca, Legea conflictelor de munca si Legea dialogului social, trebuie sa ramana independente", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Cartel Alfa.

In urma cu cateva saptamani, la negocierile privind Codul muncii, sindicatele si patronatele au refuzat sa mai discute cu Botis si au cerut demisia acestuia, pe motiv ca insusi demnitarul ar fi blocat, in opinia lor, continuarea dialogului. Retragerea de la negocieri s-a produs la scurt timp dupa ce Botis anuntase ca ministerul, patronatele si sindicatele au convenit asupra formei finale a Codului muncii, lucru negat insa de reprezentantii confederatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sindicalisti, #botis, #negociere, #dialog social, #amendamente , #stiri Emil Boc