Seitan a refuzat sa raspunda intrebarilor despre masurile anticriza

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 17:18
1145 citiri
Seitan a refuzat sa raspunda intrebarilor despre masurile anticriza

Prezent in Parlament pentru dezbaterea Legii pensiilor in Comisia de Munca, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a evitat sa discute cu presa despre masurile Guvernului, precizand doar ca nu se va reduce venitul minim garantat, ci va fi aplicat normal, fara abuzuri, transmite NewsIn.

Desi la inceputul sedintei de la Comisia de munca din Camera Deputatilor ministrul Muncii a precizat ca nu poate anunta inaintea primului-ministru masurile pe care Guvernul le va lua, dar poate explica principiile care au stat la baza acestor masuri, la finalul sedintei ministrul a evitat sa dea orice explicatie presei.

"Ne ducem la Guvern si stabilim. Nu am fost la Guvern inca", a spus ministrul. Solicitat sa explice decizia legata de venitul minim garantat, Seitan a replicat iritat: "Adica de ce sa stau putin? Eu am fost la o sedinta aici, nu stiu ce masuri a luat Guvernul pentru ca Guvernul nu a luat nicio masura, avand sedinta la 15.30".

Seitan a avut un schimb de ironii cu reprezentantii presei, care l-au intrebat daca nu a fost instiintat de masurile pe care le ia Guvernul.

"La ora 15.30 este sedinta de Guvern in care se finalizeaza scrisoarea de intentie. Principiile sigur ca le cunosc", a replicat Seitan.

"Nu se reduce venitul minim garantat, ci se face o modalitate de aplicare normala, fara abuzuri. Adica sa nu se acorde la oamenii care nu au dreptul", a declarat ministrul legat de venitul minim garantat, care, potrivit primului-ministru, nu va fi diminuat.

Intrebat ce inseamna ca masurile anuntate de premier sunt temporare, ministrul Mihai Seitan a raspuns: "pe un termen limitat, asta inseamna temporar".

Nici la Comisia de munca ministrul nu a fost foarte darnic cu informatiile, el prezentandu-le deputatilor niste stratistici legate de speranta de viata a romanilor, dinamica demografica, migratie, varsta de pensionare in Romania si alte state europene si masurile prevazute in proiectul legii pensiilor, deja cunoscut opiniei publice.

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu reprezentantii celorlalte formatiuni care sustin Guvernul, programul de austeritate convenit in Coalitie, evitand sa pronunte vreo cifra privitoare la taierile de pensii si salarii.

Indirect insa, Boc a admis ca cifrele sunt cele cunoscute (15 la suta in minus la pensii si 25 la suta minus pentru salarii). Premierul s-a rezumat sa anunte limitele sub care nu vor scadea pensiile si salariile: 350 si respectiv 600 de lei.

"Coalitia isi mentine punctul de vedere potrivit caruia, in acest moment, nu majorarea impozitelor si a taxelor constituie solutia pentru incadrarea intr-un deficit bugetar anuntat, ci solutia o reprezinta restrangerea cheltuielilor bugetare cu pensiile si salariile", a mai declarat Boc.

In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, aceasta va scadea cu 15%, dar nu va fi mai mica de 600 de lei.

Masurile de austeritate ale Guvernului se vor aplica pana pe 31 decembrie 2010, iar fundamentul legal care sta la baza reducerilor de salarii si pensii este principiul constitutional privind restrangerea temporara a unor drepturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#seitan, #masuri, #anticriza, #legea, #pensiilor , #stiri Emil Boc