Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rompetrol: Raportul ANAF nu reflecta situatia actuala

Rompetrol: Raportul ANAF nu reflecta situatia actuala

Raportul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care releva o majorare nejustificata a pretului carburantilor in 2010 de catre companiile petroliere, contine "o serie de neclaritati" care nu reflecta situatia actuala, precum influenta cursului valutar, considera reprezentantii Rompetrol citati de Mediafax. 

"Rompetrol a pus la dispozitia ANAF si a Consiliului Concurentei toate informatiile solicitate, oferind si lamuriri privind modul de formare al pretului si evolutia componentelor care intra in alcatuirea acestuia.

Modul de interpretare al datelor ramane la latitudinea institutiilor statului, dar din primele concluzii aparute in presa observam ca exista o serie de neclaritati care nu reflecta situatia actuala.


De exemplu, influenta cursului valutar, in special leu/dolar, in modul de formare al pretului final este semnificativa, tinand cont ca materia prima este importata si platita in dolari.


La acestea se adaugau si influentele macroeconomice", a comunicat Rompetrol la solicitarea MEDIAFAX.


Rompetrol arata ca pretul carburantilor este compus din TVA, accize, costuri financiare, logistice, cu materii prime si de operare a retelei de distributie si adaosul comercial.


"Avem incredere in institutiile competente in vederea solutionarii acestor nelamuriri si in vederea gasirii unei rezolutii corecte in ceea ce priveste piata distribuitorilor de carburanti din Romania. (...)


Trebuie sa tinem cont ca fiecare companie petroliera are propriul mod de calcul al pretului carburantilor la pompa, in functie de costurile de procesare ale titeiului, distributie si operare", se arata in raspunsul Rompetrol.


ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.


Raportul, prezentat in premiera de MEDIAFAX, se afla pe masa premierului Emil Boc.


Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil si MOL.


Boc a declarat miercuri in Guvern ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.


Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca inspectorii institutiei se vor intalni cu cei ai ANAF, pentru a compara datele. Autoritatea pentru Concurenta are in derulare doua anchete privind piata de carburnati. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 950 ori