Romania va atrage 1,05 miliarde euro pana in noiembrie 2010

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 17:01
1249 citiri
Romania va atrage 1,05 miliarde euro pana in noiembrie 2010

Guvernul estimeaza ca Romania va atrage 1,05 miliarde euro pana in noiembrie 2010 ca plati pentru proiecte derulate cu bani europeni in domeniile transporturi, mediu, competitivitate economica, dezvoltare regionala, asistenta tehnica, resurse umane si imbunatatirea capacitatii administrative, scrie NewsIn.

Sumele ar urma sa provina de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (ERDF) si Fondul de Coeziune (CF), potrivit unui document transmis de autoritatile romane Comisiei Europene, obtinut de NewsIn.

Astfel, autoritatile si-au propus sa atraga intre ianuarie si noiembrie 2010 aproape 272 milioane euro pentru sectorul transporturilor, 215 milioane euro pentru proiecte de mediu, 213 milioane euro pentru dezvoltare regionala, 173 milioane euro pentru competitivitate economica, precum si 6,1 milioane euro pentru asistenta tehnica.

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti si-ar dori ca Romania sa ia in acest an fonduri europene nerambursabile de 149 milioane euro pentru dezvoltarea resurselor umane si 22 milioane euro pentru imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor publice.

Prognoza Romaniei privind sumele care ar urma sa fie incasate pentru proiecte din aceste domenii este una optimista, in conditiile in care, in primii trei ani de dupa intrarea in blocul comunitar, valoarea platita efectiv de Comisie pentru proiectele aflate in curs de derulare este modesta, de numai 140,6 milioane euro.

Romania a mai primit ca avansuri pentru programele aprobate 1,83 miliarde euro, potrivit documentului. Platile in avans se fac in momentul aprobarii programului, apoi au loc rambursari pe baza cheltuielilor certificate, urmand ca o plata finala sa fie facuta la sfarsitul programului.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca Romania va atrage anul acesta 4,3 miliarde de euro din fonduri europene, banii urmand sa grabeasca iesirea din criza, insa nu a dat detalii despre felul acestora, respectiv fonduri structurale, fonduri de preaderare (ISPA si Phare) sau fonduri pentru agricultura.

"Romania va atrage, in 2010, 4,3 miliarde de euro din fonduri europene, bani care, coroborat cu cresterea economica de 1,3%, ne vor ajuta sa iesim putin mai repede din criza economica. Guvernul trebuie sa pregateasca cadrul legal pentru ca orice firma care merge bine sa fie sprijinita", a spus Boc.

Birocratia ingreuneaza atragerea banilor

Pana la finalul lui 2009, Romania trimisese la UE aproape 15.000 de proiecte pentru obtinerea a circa 20 miliarde euro din fonduri structurale, din care au fost selectate mai putin de 4.000, care ar putea primi fonduri UE de 5,7 miliarde euro.

Potrivit documentului, autoritatile de management si beneficiarii au semnat contracte de finantare pentru 2.200 dintre ele, in valoare de 3,1 miliarde euro. Insa pana la finalul anului trecut autoritatile de management achitasera beneficiarilor numai 580 milioane euro din fonduri europene.

Diferentele se explica prin probleme legate de achizitiile publice, inertia beneficiarilor - care au amanat derularea proiectelor, inclusiv din lipsa finantarii proprii -, precum si de birocratie.

De altfel, premierul Emil Boc a anuntat ca va merge in vizita la autoritatile de management pentru a evalua personal modul de solutionare a dosarelor de finantare din fonduri UE si a avertizat ca functionarii ar putea fi demisi pentru tergiversari.

Totodata, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat joi, Ministerul Finantelor Publice vrea sa implementeze un mecanism de garantare pentru beneficiarii de fonduri UE ce nu-si pot asigura banii necesari din surse proprii, fondul de garantare mandatat de minister urmand sa emita garantii in numele statului in favoarea bancilor pentru acordarea de credite.

In total, Romania are alocate fonduri structurale de 19,2 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, din care 15,5 miliarde euro prin programele operationale sectoriale de transporturi, mediu, dezvoltare regionala, competitivitate economica si asistenta tehnica.

De asemenea, CE a alocat Romaniei in cadrul aceluiasi exercitiu bugetar aproape 3,5 miliarde euro pentru dezvoltarea resurselor umane, precum si 208 milioane euro pentru imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor publice. Banii pentru proiecte pot fi platiti pana in 2015, iar sumele care nu au fost trase vor fi pierdute.

Potrivit documentului citat, Romania avea, dupa trei ani de la aderare, rate de absorbtie de 12,41% pentru cresterea competitivitatii economice, de 10,76% din alocarea CE pentru sectorul transporturilor, de 10,35% pentru mediu, de cate 9,23%, pentru dezvoltare regionala si asistenta tehnica, de 9,04% pentru resurse umane si de 9,02% pentru imbunatatirea capacitatii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #miliarde, #euro, #plati, #bani, #europeni , #stiri Emil Boc