Romania si Bulgaria cer UE mai mult timp pentru finalizarea proiectelor cu bani europeni

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 13:04
1566 citiri
Romania si Bulgaria cer UE mai mult timp pentru finalizarea proiectelor cu bani europeni

Reprezentantii Guvernului roman si cei ai Executivului bulgar au semnat, la Sofia, o declaratie prin care solicita UE extinderea pana la 31 decembrie 2011 a termenului in care cheltuielile aferente cofinantarii proiectelor derulate prin programul IPSA si Fondul de coeziune sunt considerate eligibile.

Declaratia comuna a fost semnata, vineri, la finalul intalnirii dintre premierul Emil Boc si omologul sau bulgar, Boiko Borisov, si se refera la proiectele finantate prin programul ex-ISPA si Fondul de coeziune, aprobate in perioada 2000-2006, informeaza Mediafax.

"Consideram ca asigurarea acestei cofinantari consuma resurse si timp", se arata in motivatia inaintata Uniunii Europene de catre cele doua guverne.

In documentul semnat vineri, guvernul roman si cel bulgar mai solicita si extinderea pana la 31 decembrie 2011 a termenului de eligibilitate a cheltuielilor aferente proiectelor cu sprijin financiar UE aprobate in intervalul 2000-2006 si cu o valoare mai mare de 100 milioane euro, care includ finantarea asigurata de CE si FMI.

Ministrul bulgar al Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice, Rosen Plevneliev, a declarat anul trecut ca Bulgaria ar putea fi obligata sa returneze UE intre 500 si 700 de milioane de euro la 1 ianuarie 2011, pentru ca nu a finalizat o serie de proiecte sau nu a respectat termene-limita in cadrul programului ISPA.

Un alt document semnat, vineri, la Sofia este Memorandumul de Intelegere privind cooperarea in domeniul managementului traficului aerian si pentru stabilirea unui bloc functional de spatiu aerian, care sa cuprinda spatiul aerian national al Romaniei, pe cel al Bulgariei si spatiul aerian aflat sub incidenta obligatiilor juridice internationale asumate de catre cele doua tari.

"Memorandumul va crea cadrul necesar cooperarii intre cele doua institutii pentru atingerea obiectivului final, acela al infiintarii unui bloc functional de spatiu aerian (FAB) care sa asigure eficientizarea si cresterea calitatii serviciilor de trafic aerian oferite in spatiile aeriene ale Romaniei si Bulgariei.

Acest proiect, denumit DANUBE FAB, corespunde cerintelor pachetului de reglementari europene cunoscut sub numele de «Cer European Unic» si beneficiaza de finantare comunitara prin Programul TEN-T", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Premierul Emil Boc se afla, vineri, la Sofia, pentru o intrevedere cu omologul sau bulgar, Boirko Borisov, impreuna cu care va vizita si santierul Podului de la Vidin-Calafat.

Dezvoltarea proiectului celui de-al doilea pod peste Dunare va costa in total 226 milioane euro. 

#bani, #bulgaria, #proiecte, #romania, #ue , #stiri Emil Boc