Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania de maine: preturi mai mari si un leu mult mai slab?

Romania de maine: preturi mai mari si un leu mult mai slab?

Doi din cei patru indicatori importati care determina evolutia economica ar trebui sacrificati pentru a putea impiedica adancirea si mai mult in criza, asa suna recomandarea lui Misu Negritoiu, presedintele ING catre Banca Nationala si reprezentantii partidelor politice aflate la guvernare.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care Eurostat a confirmat marti faptul ca Romania a inregistrat una dintre cele mai accelerate scaderi economice anuale la nivel comunitar.

Dintre inflatie, cursul de schimb, somaj si datoria publica, prima care ar trebui sacrificata este tocmai inflatia.

Daca ar fi sacrificata, inflatia nu ar mai reintra la sfarsitul anului in culoarul de variatie asumat de BNR pentru convergenta la moneda unica. Renuntarea in acest moment la tintirea inflatiei poate ingreuna revenirea spre limitele impuse de Uniunea Europeana, din care Romania a iesit inca din 2007.

In plus, nivelul inflatiei din Romania este deja cel mai mare din Uniunea Europeana si va ramane asa pana la sfarsitul anului chiar daca BNR va reusi sa-si indeplineasca tintele propuse pentru 2009.

"Cred ca nu mai conteaza inflatia in perioada de criza si cred ca desfiintarea rezervelor minime obligatorii ar conduce la o lichiditate mai mare in sistemul bancar pentru a reicepe creditarea", a spus Negritoiu, citat de Ziarul Financiar.

A elibera in piata mai multa lichiditate nu reprezinta o garantie ca bancile vor folosi acesti bani pentru a relansa creditare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care BNR a intarziat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta.

Chiar daca rata dobanzi de politica monetara a fost coborata la 9%, iar ratele rezervei minime obligatorii au fost stabilite la 15% pentru pasivele in lei, respectiv 35% pentru pasivele in valuta, Negritoiu sustine ca aceste masuri nu se vor reflecat nicum in dobanzile percepute la credite, deoarece BNR a reactionat tarziu.

Seful ING nu a precizat care ar trebui sa fie cel de al doilea indicator care ar trebui sacrificat, dar a lasat de inteles ca stabilitatea actuala a monedei nationale nu va putea fi mentinuta mult timp, in ciuda incercarilor BNR.

Daca leul va deveni tot mai slab, in eventualitatea relansarii creditarii, pe care bancherii o forteaza printr-o presiune suplimentara pe BNR, singurele care vor avea de castigat vor fi bancile.

O rata a inflatiei tot mai mare si un curs de schimb mai slab, asa cum anticipeaza bancherii, vor inrautati, daca se mai poate spune asa, perspectivele economice ale Romaniei, care nu sta bine nici la capitolul somaj.

Desi premierul Emil Boc a declarat recent ca situatia Romaniei este mai imbucuratoare decat cea din tarile baltice sau din Spania, nu trebuie sa omitem din vedere diminuarile bugetelor de salarii, ceea ce se va transpune, mai devreme sau mai tarziu, intr-o serie de disponibilizari in sectorul public.

Concedierile masive din companiile de stat, unele fiind pregatite sa renunte chiar la o treime din personal, cumulate cu cele anticipate pentru sectorul privat ar putea determina o crestere semnificativa a somajului in perioada urmatoare.

In concluzie, romanii trebuie sa se pregateasca pentru o posibila crestere accentuata a preturilor, o devalorizare a monedei nationale si de o scapare de sub control a somajului.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori
Citeste mai multe despreinflatie preturi curs somaj economie