Romania cere UE 30 milioane euro pentru proiecte din fonduri structurale

Luni, 27 Iulie 2009, ora 15:18
1691 citiri
Romania cere UE 30 milioane euro pentru proiecte din fonduri structurale

Romania va contribui in acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul Uniunii Europene (UE), insa cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale pentru plata proiectelor derulate in 2009 prin programe operationale sectoriale, a declarat, pentru NewsIn, o sursa din cadrul Comisiei Europene,relateaza Newsin.

"Cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane le-au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie.

Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete", a precizat sursa citata.

Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro.

Potrivit datelor CE, suma de 116 milioane euro corespunde estimarilor oficiale de plata anuntate de Ministerul Finantelor pentru ansamblul programelor pentru care Romania poate primi fonduri structurale, respectiv mediu, tranporturi, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica.

Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare.

"E vorba de cele 30 miliarde euro care au inceput sa vina in Romania. Pentru asta trebuie proiecte care sa fie implementate. Acum sunt cateva proiecte in derulare, cum este masura 322 cu 31 iulie termen de depunere finala a proiectelor. Este cea mai consistenta sesiune de depunere de proiecte, peste 700 milioane euro vor fi alocati. Este ultima pentru ca am adus toti banii din 2013 in 2009 tocmai pentru a realiza o infuzie de bani europeni in 2009 si in 2010 cand probabil vor intra in lucru aceste proiecte", a declarat sambata premierul Emil Boc.

In 7 iulie, premierul a prezentat bilantul absorbtiei fondurilor europene, sustinand ca in intervalul 2007 - 30 iunie 2009 au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare totala de 3,7 miliarde euro.

Din acestea, au fost semnate 1.429 de contracte de finantare cu beneficiarii, de 2,37 miliarde euro.

Referitor la platile catre beneficiari, Boc a declarat ca in sase luni s-au facut plati in valoare de aproximativ 290 milioane euro, reprezentand dublul valorii platite in perioada 2007-2008.

"Declaratia premierului Boc se refera, poate, si la platile facute prin instrumentele de pre-aderare ISPA si PHARE", a comentat reprezentantul CE. Romania a platit contributii de peste 3 miliarde euro in cei trei ani de cand devenit membru al UE si a primit, in schimb, din fondurile post-aderare 1,8 miliarde euro, ca avans pentru diverse proiecte, insa nu a cheltuit acesti bani decat in proportie redusa.

CE semnaleaza anumite probleme legate de modul in care functionarii din ministere trateaza absorbtia fondurilor europene.

"Problema este ca ministerele (din Romania) sunt supuse unei presiuni politice atat de mari pentru a cheltui banii (de la UE), incat prefera sa subestimeze sumele, pentru a putea ulterior sa raporteze depasirea obiectivelor", subliniaza oficialul Executivului UE.

Reprezentantul Comisiei Europene mentioneaza ca numeroase proiecte romanesti au fost selectate, dar dupa selectare ele trebuie contractate si apoi duse la indeplinire.

Abia apoi "banii efectivi" proveniti din fonduri comunitare sunt trimisi pentru a acoperi cheltuielile efectuate.

Bruxelles-ul atentioneaza ca solicitarile de plati intermediare sunt destul de mici, printre altele, din cauza birocratiei si a intarzierilor in demararea proiectelor, iar punerea in practica a proiectelor pentru perioada 2007-2013 este in intarziere.

"Realizarea proiectelor se face lent, din mai multe motive, respectiv incompetenta personalului din cadrul Ministerului Transporturilor, intarzierile importante in derularea licitatiilor, din cauza contestatiilor, birocratia atat in ce priveste semnarea contractelor cu beneficiarii, cat si legata de verificarea cererilor de plata.

Ca urmare, Romania nu poate beneficia de injectii de finantari comunitare cu titlu de rambursare a acestor cheltuieli, intr-un context economic si financiar destul de dificil", a mai spus sursa citata.

Romania va trebui sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 10,2 miliarde euro in perioada 2007-2013, in timp ce fondurile structurale pe care le poate accesa sunt aproape duble, respectiv de 19,67 miliarde euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

"Pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate 19,67 miliarde euro, din care 19,21 miliarde euro sunt pentru obiectivul Convergenta, iar 460 milioane euro sunt pentru obiectivul de cooperare europeana teritoriala", potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania a Bancii Mondiale, care citeaza date ale Comisiei Europene.

Cofinantarea nationala pentru acestea se cifreaza la 5,53 miliarde euro, ceea ce ridica valoarea finantarilor pentru politici de coeziune pe cei sapte ani la 25,2 miliarde euro.

Pana in prezent, Comisia Europeana a aprobat, intre altele, Romaniei 11 proiecte majore privind protectia mediului, din care 10 pentru apa si canalizare si unul pentru gestionarea deseurilor, a caror valoare se cifreaza la circa 1 miliard euro.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#fonduri structurale, #proiecte, #capital de risc, #finantare, #buget , #stiri Emil Boc