"Realitatea grea si tragica": am pierdut 2 ani in absorbtia fondurilor UE

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 00:14
1221 citiri
"Realitatea grea si tragica": am pierdut 2 ani in absorbtia fondurilor UE

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca Romania "a pierdut doi ani" de absorbtie a fondurilor europene, 2007 si 2008, cand un singur program operational din cele sapte era acreditat, si a spus ca Guvernul sau a facut eforturi pentru recuperarea ritmului de atragere a sumelor de la UE.

Emil Boc a spus, in timpul vizitei la santierul de reabilitare a liniei de tramvai din Cluj, ca platile catre beneficiari erau, in 2008, de 170 de milioane de euro, in timp ce in prezent acestea se ridica la 2,6 miliarde de euro.

"Daca ne uitam in trecut, realitatea grea si tragica este ca Romania a pierdut doi ani, 2007 si 2008, in absorbtia fondurilor europene. Nu spun asta ca sa critic fostii guvernanti, dar oricine poate verifica.

In 2009, cand am ajuns la guvernare, un singur program operational din cele sapte era acreditat, iar celelalte sase nu erau acreditate. Cum sa vorbesti de absorbtia fondurilor europene cand nici macar nu erau acreditate programele?

In ceea ce priveste platile catre beneficiari, in 31 decembrie 2008, erau in valoare de 170 de milioane de euro, iar azi avem 2,6 miliarde de euro. Cei ce se afla acum la guvernare fac sa recupereze cei doi ani pierduti", a spus Boc.

Premierul a precizat ca Romania sta bine la capitolul depunerii de proiecte europene si la cel privind proiectele aprobate, dar situatia este nesatisfacatoare la capitolul platilor efective catre beneficiari.

"Pana in 24 iunie, in Romania au fost depuse, pe fonduri structurale, proiecte in valoare de 54 de miliarde de euro. Stam bine la acest capitol. Proiectele aprobate la 24 iunie sunt in valoare de 19 miliarde de euro, din care 12 miliarde de la UE.

Stam relativ bine si la acest capitol. La capitolul proiecte semnate care sunt in implementare, valoarea este de 13,3 miliarde de euro, din care 10,5 miliarde de la UE. Partea care este cea mai neproductiva este cea legata de platile efective catre beneficiari.

In 24 iunie, erau efectuate plati de 2,6 miliarde de euro, care inseamna prefinantari si rambursari efective. Aici procentul este nesatisfacator, iar autoritatile locale si nationale trebuie sa apese pedala acceleratiei absorbtiei fondurilor europene.

Sunt extrem de nemultumit de acest procent al platilor catre beneficiari", a detaliat Boc.

Premierul a spus ca in timpul mandatului sau s-a recuperat ritmul absorbtiei fondurilor europene, dar ca acesta este complet insuficient fata de capacitatea si potentialul pe care le are Romania.

Boc a explicat ca Romania poate contracta proiecte pana in 2013, cu finalizare in 2015, dar a avertizat ca daca nu se contracteaza rapid aceste proiecte si nu se finalizeaza licitatiile exista riscul ca acestea sa nu fie terminate in termenul maxim - 2015 - si Romania sa fie obligata sa plateasca din bugetul national banii pentru proiectele care se semneaza.

Premierul a facut apel la o transparenta totala si la respectarea legalitatii in ceea ce priveste organizarea licitatiilor pentru proiectele europene si respectarea termenelor.

"Daca se prelungesc aceste termene, pierde tara si trebuie sa puna bani de la bugetul de stat", a conchis Boc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#emil boc, #fonduri ue, #bani, #investitii , #stiri Emil Boc