PSD si PC vor depune motiunea pe agricultura

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 15:31
1386 citiri
PSD si PC vor depune motiunea pe agricultura

Motiunea simpla pe agricultura a PSD si PC va fi depusa la secretariatul Camerei Deputatilor miercuri la ora 16 chiar daca ministrul de resort Mihail Dumitru risca sa fie remaniat, initiatorii sustinand ca mai importante sunt masurile propuse prin textul motiunii, potrivit Newsin. 

Motiunea "Agricultorii romani sufocati de importuri si falimentati de politica agricola a guvernului Boc" este semnata de 81 de deputati social-democrati si conservatori si va fi depusa la Camera Deputatilor in cursul aceste zile.

Textul face un inventar al situatiei agriculturii in 2010 acuzand faptul ca recoltele sub asteptari se datoreaza subfinantarii acute a sectorului agricol. Astfel, recolta la grau ar fi cu 2,4 milioane de tone mai mica decat cea estimata, fapt ce va determina scumpirea painii cu 20-30%.

Pierderile la floarea-soarelui si porumb sunt estimate la 200 de milioane de euro datorita faptului ca irigatiile nu au fost facute la timp din lipsa de fonduri. Deputatii semnatari semnaleaza si pierderi considerabile in sectorul zootehnic.

Cat priveste subfinantarea agriculturii, initiatorii cred ca principala cauza este reducerea considerabila a personalului Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, in pofida obiectiilor Comisiei Europene.

"Consecinta perpetuarii actualei situatii va fi retragerea acreditarii APIA, deci privarea fermierilor romani de orice forma de sprijin, fie ea din bani europeni sau din bugetul national", se arata in textul motiunii.

Ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru i se imputa si faptul ca a acceptat ca bugetul ministerului sa fie redus, la rectificarea bugetara, cu 142 de milioane de lei. In plus, reorganizarile permanente din minister a afectat eficienta aparatului de lucru al ministerului atat in relatie cu fermierii, cat si cu partenerii din Uniunea Europeana.

Pe langa demiterea ministrului, semnatarii propun si un set de masuri urgente de sprijinire a agriculturii printre care cea mai importanta este acordarea, prin rectificare bugetara, a unui miliard de lei pentru a plati de urgenta toate restantele catre fermieri, inainte de data de 20 septembrie.

Este nevoie, apreciaza initiatorii, si de accelerarea procesului legislativ al Legii Camerelor Agricole si Legii cercetarii agricole. Guvernului i se cere sa renunte si la reducerea de personal de la APIA.

"O analiza temeinica in cadrul Guvernului a faptului ca anul 2010 se inscrie ca un an pierdut pentru un minister care nu a inteles nici in acest an de criza ca agricultura nu are nevoie de bani pentru pomeni electorale si clientela politica (...)

Nealocarea celor doua miliarde de lei solicitate in ianuarie a insemnat pierderi in acest an in agricultura de peste 1,4 miliarde de euro", se spune in finalul motiunii simple a PSD si PC.

Documentul celor doua partide a fost prezentat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute de presedintele PC Daniel Constantin si deputatul PSD Victor Surdu.

Liderul conservator a precizat ca motiunea va fi depusa chiar daca ministrul Mihail Dumitru se numara printre cei care risca sa fie remaniati.

"Poate ca motiunea noastra ii va determina pe Traian Basescu si Emil Boc sa ia o decizie si sa considere criteriul profesionalismului in ceea ce priveste schimbarea unor ministri", a declarat liderul PC. "Pe noi ne intereseaza, in primul rand, adoptarea celor noua masuri propuse in motiune", a spus la randul sau, pesedistul Victor Surdu. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#psd, #pc, #motiune, #agricultura, #mihail dumitru , #stiri Emil Boc