PSD: Boc a introdus "birul pe inundatii"

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 11:12
1084 citiri
PSD: Boc a introdus "birul pe inundatii"

PSD Suceava considera ca premierul Emil Boc a introdus "birul pe inundatii" dupa ce primariile sucevene si cele ale localitatilor afectate de inundatii au fost informate, joi, ca se diminueaza in trimestrul trei repartizarea sumelor defalcate din TVA, urmand sa fie majorata in ultimul trimestru, relateaza Mediafax.

Presedintele PSD Suceava, deputatul Catalin Nechifor, arata intr-un comunicat de presa ca solidaritatea de care vorbeste Emil Boc in numele Guvernului PDL - UDMR - UNPR lipseste cu desavarsire si ca acesta introduce "birul pe inundatii", dupa ce primariile sucevene afectate de inundatiile din ultimele zile au primit "lovitura de gratie", care este diminuarea bugetelor locale cu sute de milioane de lei vechi, invocandu-se acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

El a precizat ca printr-o adresa a Directiei Generale Judetene a Finantelor Publice care face referire la o adresa a Ministerului Finantelor Publice nr. 372018 din 29 iunie 2010, primarilor localitatilor sucevene li s-a comunicat decizia de diminuare a sumelor defalcate din TVA pentru trimestrul al treilea.

Potrivit deputatului social-democrat, in adresa se arata ca a fost prevazut un set de masuri suplimentare pentru ajustarea deficitului bugetar, printre care si reducerea sumelor de la bugetul de stat alocat catre bugetele locale.

"In acest sens, se modifica repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA alocate in anul 2010, in sensul diminuarii in trimestrul III si majorarii in trimestrul IV a acestora", se mentioneaza in adresa trimisa primarilor.

Presedintele PSD Suceava considera ca premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu au crezut de cuviinta sa taie banii localitatilor tocmai cand urgenta este cea mai mare, cand oamenii au cea mai mare nevoie de bani pentru a trece peste nenorocirea care i-a afectat.

"Nu numai ca bugetele locale sunt insuficiente pentru activitatea curenta, dar mariile lor guvernantii le mai si iau din bruma de bani si ii lasa pe sinistrati cu ochii in soare, fara nicio speranta ca viata lor va reveni la normal", sustine Nechifor.

El a mai aratat ca masura diminuarii bugetare, din cotele defalcate din TVA, este si mai ciudata, in conditiile in care Guvernul Boc tocmai a majorat TVA cu cinci procente de la 19% la 24%, fapt ce confirma incapacitatea Guvernului de a gestiona finantele publice ale tarii precum si lipsa completa a oricarui spirit de solidaritate.

"Credem ca Guvernul Boc condamna prin aceasta masura in mod direct sinistratii care au ramas pe drumuri si care nu mai traiesc in niciun caz bine.

Ii solicitam domnului Boc si ministrilor cabinetului, care sunt plimbati in aceste zile ca ursii de la circ prin localitatile afectate de inundatii, sa preia pentru o zi atributiile de primar si sa vada domniile lor cum poti sa te descurci in situatie de forta majora fara bani si fara vreun sprijin din partea autoritatilor centrale ale statului", a spus Nechifor.

El a explicat ca bugetul primariilor a fost diminuat prin aceasta masura cu sume importante de bani, exemplificand cu comuna Granicesti, unde primaria va pierde in trimestrul al treilea 82.000 de lei.

"Se presupune ca acesti bani vor fi recuperati in trimestrul patru, insa daca domnul Boc a luat, ne indoim ca domnia sa va mai da vreodata banii inapoi", a conchis presedintele PSD Suceava. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#psd, # boc, # tva, # inundatii , #stiri Emil Boc