Programul "Prima Casa" va ajuta la reluarea vanzarilor pentru apartamentele vechi

Marti, 09 Iunie 2009, ora 17:24
1198 citiri

Programul "Prima Casa" va ajuta la reluarea vanzarilor pentru apartamentele vechi, oprind caderea preturilor la aceste locuinte, insa, chiar si asa, majoritatea populatiei nu va putea accesa acest program, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii ai companiilor din domeniul imobiliar, precizeaza NewsIn.

"In prima faza, impactul acestui program va consta in reluarea vanzarilor pentru apartamentele vechi, deoarece majoritatea locuintelor care se incadreaza in limita de 60.000 euro sunt apartamente vechi sau cel mult garsoniere in proiecte noi. Pe termen scurt, acest lucru nu va avea un efect major asupra deblocarii pietei rezidentiale formate din apartamente noi", a declarat, pentru NewsIn, consultantul in cadrul Colliers International, Stefania Baldovinescu.

Aceasta a subliniat ca, in timp, efectul de domino se va vedea si pe piata rezidentiala a apartamentelor noi ca urmare a faptului ca cei care au vandut apartmentele vechi vor avea un venit pe care il vor investi probabil in locuinte noi.

"Astfel, efectele programului prima locuinta se vor vedea pe termen mediu si pe piata rezidentiala a proiectelor noi", a conchis Stefania Baldovinescu.

De asemenea, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, a declarat pentru NewsIn ca programul initiat de Guvern va favoriza apartamentele situate in "blocuri comuniste" si va dezavantaja Capitala de restul tarii, intrucat preturile sunt diferite in functie de regiune.

Ruxanda Cleciu a mai precizat ca, in ceea ce priveste segmentul locuintelor noi, programul "Prima Casa" va ajuta doar garsonierele si apartamentele cu doua camere de la periferie.

Potrivit reprezentantului ARAI, ca un efect imediat al initiativei Guvernului se poate estima o stabilizare a preturilor pe segmentul de locuinte care pot fi achizitionate prin acest program.

Directorul general al companiei de consultanta imobiliara MORE Real Estate Services, Ilias Papageorgiadis, considera ca printre lucrurile bune pe care acest program le aduce se numara si faptul ca "banii negrii" vor fi scosi din tranzactii, iar oamenii vor fi mai responsabili cu alegerile pe care le fac. De asemenea, acest program va ajuta si la oprirea caderii preturilor la apartamentele vechi.

"Nu e bine sa se aplice numai pentru apartamentele noi, deoarece acestea apartin unui numar de 100 - 200 de companii, iar cele vechi unor milioane de oameni, iar prin acest program nu trebuie sa ajutam 100 de companii. Asta nu inseamna ca bunastarea trebuie sa fie egala pentru toti, ci accesibila tuturor", a spus Papageorgiadis.

Majoritatea populatiei nu va putea accesa programul "Prima Casa"

"Ca masura de protectie sociala aceasta este bine venita pe fondul crizei, dar foarte greu accesibila pentru majoritatea populatiei. Din punct de vedere al deblocarii pietei, probabil, aceasta poate fi considerata o strategie buna, insa efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste sase luni" a spus directorul Departamentului de Evaluare si Consultanta Imobiliara al Cushman & Wakefield, Dan Ionascu.

El a adaugat ca acest program este dedicat unor anumite paturi ale populatiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe luna, iar elementul care lipseste din acest program este pozitionarea strategica a produsului si calibrarea acestuia la nivelul investitional existent al pietei imobiliare.

"Cu aceasta suma (60.000 euro - n.r.) poate fi achizitionata doar o garsioniera sau un apartament de patru camere intr-unul din cartierele marginase ale Bucurestiului", a explicat Ionascu.

Reprezentantul Cushman & Wakefield a mentionat ca, pentru o scurta perioada de timp, ar putea exista o destabilizare partiala a pietei deoarece aceste fonduri vor fi absorbite de piata in conditii preferentiale intr-un mediu investitional mai putin controlat si destul de speculativ.

Sub aspect financiar, Dan Ionascu este de parere ca problema apare la plasarea si modalitatile in care aceste sume sunt alocate.

"Cei 60.000 de euro sunt de fapt suma neta accorda. Nu au fost inca precizate cheltuielile necesare, adica acte, proceduri etc, pentru punerea la dispozitia solicitantului a acestei sume", a explicat Ionascu.

Efectele se vor simti cu intarziere pe piata constructiilor

Reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) considera ca programul "Prima Casa" nu va duce, in prima faza, la cresterea preturilor pe piata imobiliara, insa efectele sale se vor simti cu intarziere pe piata constructiilor.

"N-ar trebui sa ne focalizam ca locuintele care vor face parte din acest program sa fie strict noi, pentru ca ne-am intoarce la problemele deja existente din domeniul constructiilor, precum cele legate de dumping si de finantare", a spus prim-vicepresedintele PSC, Liviu Simion.

Vicepremierul Dan Nica, a afirmat, marti, 9 iunie, ca programul "Prima Casa" se va referi, in principal, la locuinte nou construite pentru a stimula economia prin crearea de locuri de munca si resurse financiare directionate catre industria constructiilor si sustine ca momentan dobanzile bancilor sunt inca mari. Nica a motivat orientarea programului spre locuinte noi spunand ca un numar cat mai mare de locuinte nou construite va conferi un sprijin economic concret.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, 5 iunie, la Alexandria, ca romanii pot apela la banci pentru a contracta credite in vederea achizitionarii de locuinte din data de 20 iunie, prima zi din care programul devine aplicabil, si pot sa intre in program toate persoanele care nu aveau o locuinta in proprietate la data publicarii Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial.

De asemenea, in data de 4 iunie, Guvernul a decis ca bancile sa instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de cinci ani.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare vor incheia o conventie prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in derularea programlui "Prima Casa".

Beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta, in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

In data de 28 mai, Guvernul a anuntat ca persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale.

Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern, adica sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul in urma cu cateva zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale, companie recunoscută pe plan global pentru soluțiile sale de securitate, a anunțat lansarea unei noi încuietori inteligente pe piața din România. Noua generație, numită Linus L2,...
#prima, #casa, #locuinta, #apartamente , #stiri Emil Boc