Profesorii nu renunta la greva

Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 22:56
1156 citiri
Profesorii nu renunta la greva

Sindicalistii din educatie spun ca, indiferent de rezultatul discutiilor de sambata de la guvern pe tema Legii unice a salarizarii, nu se va renunta la greva din 5 octombrie, pentru ca motivele nemultumirilor nu sunt legate numai de coeficientii stabiliti in acest act normativ, precizeaza NewsIn.

 

"In privinta legii salarizarii unitare, dorim sa se revina la prima varianta a legii, care prevedea, pentru cadrele didactice, salarii cuprinse intre 3,5 si 9,2 salarii minime in sistemul bugetar. Revenirea la prima varianta ar rezolva insa doar una dintre nemultumirile ce au dus la redeschiderea conflictului de munca si la anuntarea protestelor.

Altfel spus, daca se rezolva problema coeficientilor, nu inseamna ca se va renunta la greva generala. Raman problema concedierilor si cea a scaderii salariilor pe anul acesta", a declarat sambata, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop.

Coeficientii finali stabiliti de guvern pentru calcularea salariilor cadrelor didactice din preuniversitar se situeaza intre 1,2 si de 4,25. Federatia Educatiei Nationale (FEN) este dispusa sa accepte o varianta intermediara de crestere a coeficientilor.

"Noi cerem macar cresteri cu doua puncte ale coeficientilor. In privinta protestelor, sustinem greva generala, pentru ca grila din Legea unica salarizarii este doar una dintre nemultumirile noastre", a precizat secretarul general FEN, Constantin Ciosu.

In afara coeficientilor din Legea unica a salarizarii, sindicatele din Educatie sunt nemultumite si de intentia Executivului de a-si asuma raspunderea pentru acest act normativ, in conditiile in care, dupa cum spun reprezentantii Federatiei "Spiru Haret", niciun politician nu a fost tras pana acum la raspundere pentru esecurile actelor normative adoptate.

Reprezentantii guvernului si cei ai confederatiilor sindicale se vor intalni sambata, la ora 16.00, pentru a discuta pe tema amendamentelor depuse in Parlament la Legea salarizarii unice, pentru care Executivul a decis sa isi asume raspunderea, a anuntat vineri premierul Emil Boc. Premierul a precizat ca Legea unica a salarizarii a fost elaborata in contextul acordului incheiat ce CE si FMI, iar neadoptarea ei ar pune in pericol acordul cu finantatorii externi.

"Am aduce Romania in pragul imposibilitatii de a-si finanta deficitul. Asta inseamna ca nu vom avea resurse financiare sa putem asigura investitiile, plata salariilor si a pensiilor, iar pe de alta parte am duce Romania in situatia in care nu ar mai fi credibila in fata pietelor financiare internationale, cu scaderea rating-ului de tara ", a spus el.

Federatiile sindicale care ii reprezinta pe politisti, personalul sanitar, cadrele didactice si functionarii publici vor face greva generala pe 5 octombrie, din cauza nemultumirilor legate de proiectul Legii unice a salarizarii. Potrivit liderilor de sindicat, la greva generala ar urma sa participe 800.000 de bugetari. Greva va fi precedata, pe 15 septembrie, de pichetarea Parlamentului.

 

#profesori, #greva, #sindicate, #protest , #stiri Emil Boc