Procesul statului cu grupul Rompetrol poate dura mai multi ani

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 16:25
1280 citiri
Procesul statului cu grupul Rompetrol poate dura mai multi ani

Avocatul grupului Rompetrol, Ana Diculescu Sova, a declarat luni, la The Money Channel, ca un proces al statului cu grupul ar putea dura de la cateva luni pana la cativa ani, astfel ca sunt sanse mici ca statul sa incaseze anul acesta datoria pe care o are de recuperat de la Rompetrol Rafinare, potrivit Newsin. 

Aceasta a precizat ca statul nu dat inca in judecata compania, asa cum a anuntat premierul Emil Boc.

"In legatura cu ultima AGA, nu avem nicio chemare in judecata. E imprevizibil, instantele sunt extrem de aglomerate. Daca vor face in continuare cereri de stramutare, termenele sunt de 2-3 luni. Nu pot sa spun daca va dura luni sau daca va dura ani", a spus avocatul Rompetrol Group, Ana Diculescu Sova.

Potrivit acesteia, conventia de Emisiune din 2003 pe baza careia s-au emis obligatiunile Rompetrol Rafinare prevede conversia in actiuni. Actul nu stipuleaza insa cuvintele "total" si nici "partial", astfel ca cei de la Rompetrol merg pe ideea ca ce nu e interzis este permis.

Pe de alta parte, grupul a atacat in instanta decizia prin care statul a pus sub sechestru activele companiei.

"Noi am atacat aceasta masura, care este clar o blocare nejustificata, la limita abuzului, vom vedea daca vor continua sa pastreze blocat patrimoniul nostru", a mai spus avocatul Rompetrol.

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a redevenit joi actionar la Rompetrol Rafinare (RRC), detinand 44,6959% din actiunile companiei, care trebuia sa plateasca statului roman datoria de 570 milioane euro in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta la 30 septembrie 2010.

"Se aproba majorarea capitalului social al societatii, prin efectul legii, cu suma de 1.971.500.905,3 lei, reprezentand suma aferenta conversiei in actiuni a unui numar de 20.652.098 obligatiuni emis de societate in baza Conventiei de Emisiune incheiata cu statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, la data de 5 decembrie 2003 si conform OUG nr. 118/2003 privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale societatii comerciale Rompetrol Rafinare, asa cum a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 89/2005 si nerascumparate pana la data prezentei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor", se arata in comunicatul emis de RRC Bursei de Valori Bucuresti.

#rompetrol, #actiuni, #emil boc, #proces , #stiri Emil Boc