Prin invocarea articolului 53, Executivul e asezat sub spectrul unui cataclism natural

Vineri, 28 Mai 2010, ora 11:53
1320 citiri
Prin invocarea articolului 53, Executivul e asezat sub spectrul unui cataclism natural

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasa, dar risca sa declanseze o criza a regimului, pentru ca, daca aceasta prevedere devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodeaza singur, precizeaza Mediafax.

"Invocarea articolului 53 din Constitutie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasa, dar risca sa declanseze o criza a regimului", scrie europarlamentarul PDL, pe blogul sau.

In opinia sa, un deficit poate fi considerat o sursa de instabilitate, inclusiv cronica.

"Dar nu orice criza cere masuri de exceptie. Cu atat mai putin o criza politica, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare...", adauga Preda.

El sustine ca, "daca articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodeaza singur, pentru ca executivul e asezat sub spectrul unui cataclism natural".

"Acest fapt va radicaliza adversarii sai, care vor fi bucurosi sa slabeasca atat coalitia, cat si regimul", apreciaza Cristian Preda.

Europarlamentarul PDL mai arata ca publicul descopera astfel inca o lacuna a textului de la 1991, revizuit in 2003.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile si alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale.

Articolul 53 din Constitutie prevede ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica.

Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

#invocare articol 53 restrangere drepturi criza , #stiri Emil Boc