Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima Casa: Boc propune bancilor sa imparta riscul cu statul

Prima Casa: Boc propune bancilor sa imparta riscul cu statul

Guvernul urmareste dublarea numarului de beneficiari ai programului Prima Casa, prin impartirea riscului garantiei intre stat si banci, a declarat premierul Emil Boc, marti, la intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii bancilor, potrivit NewsIn.

"Intalnirea de astazi (marti, n.r.) cu reprezentantii bancilor a urmarit dublarea numarului de beneficiari, prin impartirea riscului garantiei intre stat si banca, ceea ce va duce la dublarea nivelului de garantii de la 1,5 miliarde de euro, la trei miliarde de euro.

Aceasta este o propunere care a fost analizata impreuna cu bancile din program, urmand ca pana miecuri sa stabilim la nivel tehnic aplicarea propunerii", a declarat Emil Boc.


El a mentionat ca programul s-a dovedit un "real succes" pentru ca in prezent doar 21 de persoane au probleme cu plata ratelor la imprumuturile contractate.


Scopul social a fost atins, astfel incat un numar important de tineri a avut acces la achizitionarea unei case, a mai spus Boc.


In 2011, fondul pentru Programul Prima Casa este de 200 de milioane de euro, din care s-au cheltuit deja 50,7%.


Premierul a mai precizat ca programul va fi ajustat iar participarea bancilor in program este optionala. Emil Boc a adaugat ca, in conditiile in care riscul se va imparti intre banci si stat, in cartea funciara vor fi inscrise si bancile.


Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca, dupa aplicarea propunerii ca statul sa imparta riscul cu bancile, nu se schimba conditiile in program si ca sunt discutii legate de extinderea acestuia la nivelul beneficiarilor.


Potrivit datelor oficiale, pana acum, prin Programul Prima Casa au fost acordate 37.632 de garantii.


Cele mai multe garantii au fost acordate pentru apartamente cu doua camere - 51%.


Media valorii garantiei a fost de sub 60.000 de euro, nivelul maxim admis, astfel: 31% dintre beneficiari au primit garantii intre 50.000 si 60.000 de euro, 25%, sub 30.000 de euro, 24% - intre 30.000 si 40.000 de euro si 20% intre 40.000 si 50.000 de euro. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1139 ori