Banii pentru Prima Casa se termina, iar Guvernul a elaborat deja noile conditii pentru derularea, in continuare, a acestui program, cerand bancilor sa imparta riscul pentru garantii si acceptand si persoane care detin deja o locuinta.
Cateva banci, printre care CEC si Raiffeisen, si-au epuizat deja plafonul acordat, iar premierul Emil Boc a precizat ca jumatate din suma totala pusa la dispozitie prin program, de 200 de milioane de euro, s-a folosit deja.Astfel, nu va mai exista limita de varsta de 35 de ani pentru intrarea in program, iar cei care detin o locuinta de sub 50 de metri patrati vor putea, de asemenea, sa isi cumpere o casa mai mare cu ajutorul programului.
Dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, sustine ca institutiile de credit vor dori sa majoreze dobanzile, astfel incat sa fie acoperit riscul.
"Statul se pare ca este destul de inflexibil. Pana in momentul de fata, numai doua banci sunt decise sa intre in noul program, cu mentinerea dobanzilor, iar celelalte banci au inceput sa-si croiasca produse de creditare foarte asemanatoare cu sistemul Prima Casa, insa cu niste diferente: o marire a avansului - ele propun intre 10 - 15 la suta, depinde de banca - si o dobanda ceva mai mare decat dobanda prevazuta in programul Prima Casa, in conditiile in care ele isi asuma tot riscul", a explicat Zilisteanu, pentru Ziare.com.
Potrivit spuselor sale, avand in vedere ca Guvernul este ferm pe pozitii in privinta avansului si ratei dobanzilor, programul va fi un esec.
"Eu cred ca statul fie ar trebui sa acorde garantii 100% in continuare si sa mentina nivelul de dobanda, fie, daca imparte riscul, sa permita marirea dobanzii", a comentat Zilisteanu.
Citeste continuarea pe ziare.com
Vezi si:
Apartamente vechi: Preturi ca in 2007-2008? Niciodata!