Prima Casa 4: Cum va afecta piata imobiliara?

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 00:32
1942 citiri
Prima Casa 4: Cum va afecta piata imobiliara?

Banii pentru Prima Casa se termina, iar Guvernul a elaborat deja noile conditii pentru derularea, in continuare, a acestui program, cerand bancilor sa imparta riscul pentru garantii si acceptand si persoane care detin deja o locuinta. 

Cateva banci, printre care CEC si Raiffeisen, si-au epuizat deja plafonul acordat, iar premierul Emil Boc a precizat ca jumatate din suma totala pusa la dispozitie prin program, de 200 de milioane de euro, s-a folosit deja.

Seful Guvernului a anuntat inca de saptamana trecuta inceperea renegocierii conditiilor din cadrul programului, iar, miercuri, s-au hotarat, in sedinta de Guvern, cateva modificari.

Astfel, nu va mai exista limita de varsta de 35 de ani pentru intrarea in program, iar cei care detin o locuinta de sub 50 de metri patrati vor putea, de asemenea, sa isi cumpere o casa mai mare cu ajutorul programului.

Dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, sustine ca institutiile de credit vor dori sa majoreze dobanzile, astfel incat sa fie acoperit riscul.

"Statul se pare ca este destul de inflexibil. Pana in momentul de fata, numai doua banci sunt decise sa intre in noul program, cu mentinerea dobanzilor, iar celelalte banci au inceput sa-si croiasca produse de creditare foarte asemanatoare cu sistemul Prima Casa, insa cu niste diferente: o marire a avansului - ele propun intre 10 - 15 la suta, depinde de banca - si o dobanda ceva mai mare decat dobanda prevazuta in programul Prima Casa, in conditiile in care ele isi asuma tot riscul", a explicat Zilisteanu, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, avand in vedere ca Guvernul este ferm pe pozitii in privinta avansului si ratei dobanzilor, programul va fi un esec.

"Eu cred ca statul fie ar trebui sa acorde garantii 100% in continuare si sa mentina nivelul de dobanda, fie, daca imparte riscul, sa permita marirea dobanzii", a comentat Zilisteanu.

Citeste continuarea pe ziare.com

Vezi si:

Apartamente vechi: Preturi ca in 2007-2008? Niciodata!

Un economist cunoscut spulberă miturile despre rambursarea anticipată a creditelor. „În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică”
Un economist cunoscut spulberă miturile despre rambursarea anticipată a creditelor. „În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică”
Economistul Radu Georgescu a scris duminică, 19 ianuarie, într-o postare pe Facebook, de ce nu este cea mai bună soluție să rambursezi anticipat un credit, mai ales dacă e la început. În...
Marile datorii ale metropolelor țării. Împrumuturile Bucureștiului a ajuns aproape la 850 de milioane de euro, mai mult decât costă un spital regional de urgență
Marile datorii ale metropolelor țării. Împrumuturile Bucureștiului a ajuns aproape la 850 de milioane de euro, mai mult decât costă un spital regional de urgență
România este aproape pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește veniturile din taxe raportate la produsul intern brut. Țara noastră produce mult, dar intrările la buget nu țin...
#banci, #credite, #locuinte, #prima casa 4, #programul prima casa, #riscul pentru garantii , #stiri Emil Boc

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. Concedierile din sectorul public, veste foarte proastă pentru angajații din sectorul privat: "Angajatorii vor putea spune iar că dacă nu ești mulțumit, mai sunt alții la poartă"
  2. Sute de angajați, dați afară după ce un gigant al electrocasnicelor închide fabrica din România. Compania pleacă din țară deși a primit ajutor de stat
  3. Kelemen Hunor trage un semnal de alarmă în privința concedierilor din sistemul bugetar. "Nu poți să faci din pix"
  4. Noi concedieri colective în România. Zeci de muncitori din industria textilă, dați afară