Premierul si ministrul Finantelor isi vor asuma bugetul in fata Parlamentului prin declaratie scrisa

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 10:42
1845 citiri
Premierul si ministrul Finantelor isi vor asuma bugetul in fata Parlamentului prin declaratie scrisa

Premierul si ministrul Finantelor vor semna o declaratie de raspundere prin care se angajeaza in fata Parlamentului ca bugetul si strategia fiscala prevad utilizarea eficienta a banilor, iar membrii Guvernului care incalca legea responsabilitatii fiscale vor raspunde politic solidar sau individual.

Prevederile sunt incluse in proiectului legii responsabilitatii fiscale, aprobat, marti, de Guvern si obtinut de MEDIAFAX. Conform documentului, pana la data de 30 mai a fiecarui an, Guvernul va trebuie sa prezinte Parlamentului o strategie fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani, impreuna cu declaratia de raspundere, iar in termen de o luna Parlamentul va aproba limitele privind soldul total si cheltuielile de personal obligatorii pentru urmatorii doi ani.

Strategia fiscala guvernamentala va include atat prioritatile in materie de cheltuieli si argumentarea acestora in detaliu, cat si o explicatie a modului in care Executivul intentioneaza sa isi imbunatateasca politica fata de mediul de afaceri.

La inceputul mandatului unui nou guvern, acesta va anunta daca prin programul sau se incadreaza in ultima strategie fiscala aprobata de Parlament sau trebuie sa elaboreze un nou document. In termen de 45 zile de la publicarea legii bugetului de stat, Ministerul Finantelor va publica un program anual de colectare a veniturilor, cu masuri avute in vedere pentru combaterea evaziunii fiscale, si programarea trimestriala a cheltuielilor bugetare, iar la 55 zile dupa publicarea bugetului va prezenta o prognoza anuala a veniturilor estimate sa fie colectate la bugetele locale si bugetele institutiilor autofinantate.

Pana la sfarsitul lunilor aprilie, iulie si octombrie ale fiecarui an, Guvernul va prezenta o evaluare a executiei bugetare trimestriale, precum si masuri de reducere de cheltuieli sau imbunatatore a colectarii veniturilor in cazul unor derapaje de la tintele stabilite.

Pana la finalul lunii iulie a fiecarui an, Ministerul Finantelor va publica pe site-ul propriu un raport semestrial privind situatia economica si bugetara, inclusiv cu justificari pentru eventuale nerealizari. Un raport similar va fi prezentat si de Guvern cu cel putin 60 zile inaintea organizarii alegerilor parlamentare.

Cu 60 zile inaintea alegerilor generale, liderii partidelor politice pot solicita premierului sau Consiliului Fiscal sa calculeze impactul financiar al politicilor propuse si anuntate public, date care trebuie prezentate in maximum o luna. Documentul mai releva ca in cazul propunerilor de introducere a unor masuri care conduc la majorarea cheltuielilor bugetare, initiatorii vor fi obligati sa prezinte o estimare a impactului financiar, precum si sursele de acoperire pentru anul de aplicare, dar si pentru urmatorii trei ani, precum si o declaratie care sa ateste ca majorarea de cheltuieli este compatibila cu bugetul anual.

Astfel de acte normative pot fi adoptate numai dupa aprobarea masurilor compensatorii, iar prealocarea unor sume bugetare cu destinatie speciala unor ordonatori principali de credite sau unor sectoare economice nu va fi permisa, se arata in document. Impactul financiar va fi evaluat de Ministerul Finantelor, care poate solicita opinia Consiliului Fiscal.

Ministerul va avea autoritatea de a respinge toate propunerile de buget prezentate de ordonatorii principali daca acestea nu corespund instructiunilor bugetare, iar daca acestia nu modifica propunerea de buget intr-un anumit interval, ministerul este abilitat, dupa negocieri sub medierea primului-ministru, sa ajusteze unilateral propunerea de buget, pentru a fi inclusa in bugetul anual.

"Incalcarea prevederilor legii de catre membrii Guvernului atrage raspunderea politica solidara sau individuala conform Constitutiei si a Legii raspunderii ministeriale", se arata in proiectul legii responsabilitatii fiscale. Premierul Emil Boc a cerut, marti, Parlamentului ca legea responsabilitatii fiscale sa fie dezbatuta in regim de urgenta. Adoptarea legii reprezinta o conditie asumata de autoritatile romane in negocierile cu FMI si Comisia Europeana. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, # proiect, # lege, # cheltuieli , #stiri Emil Boc