Premierul Boc vrea sa elimine pensiile speciale

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 13:44
1717 citiri
Premierul Boc vrea sa elimine pensiile speciale

Premierul Emil Boc a declarat ca o lege unitara a pensiilor va elimina privilegiatii din sistem, fiind reglementate pensiile speciale, va rezolva problema deficiteler bugetare si va stabili mecanisme de prevenire a pensionarilor anticipate si de boala frauduloase.

"Este vorba de un angajament al Guvernului fata de romani, de a elimina privilegiile din sistemul de pensii, de a face sustenabil sistemul de pensii din Romania, de a introna principiul contributivitatii, potrivit caruia contribui mai mult, ai pensie mai mare, contribui mai putin, ai pensie mai mica si, in al doilea rand, este vorba de respectarea angajamentelor pe care le avem cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar", a explicat Emil Boc decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe legea unitara a salarizarii.

"Chiar daca unele masuri pe care le propune sunt mai dure, dar sunt sanatoase pentru sistemul public de pensii din Romania.

Motivatia este urmatoarea: asigurarea sustinerii financiare a sistemului de pensii publice din Romania, eliminarea privilegiilor si a nedreptatilor, a inegalitatilor din sistemul public de pensii din Romania prin existenta pensiilor speciale, simplificarea legislatiei referitoare la pensiile publice si, nu in ultimul rand, adaptarea noii legi la cerintele existente in UE", a continuat premierul.

Boc a explicat apoi ca incepand cu anul 2006, bugetul de pensii are deficite anuale cronice, iar in 2009 s-a ajuns la cea mai mare valoare, ca deficit, din ultimii 10 ani si anume bugetul de stat imprumuta bugetul de pensii cu 1,5 miliarde de euro aproximativ.

"Asta ne arata ca actualul sistem de pensii din Romania nu se poate sustine singur, pe baza contributiile pe care le platesc salariatii. De aceea, el trebuie regandit pentru a fi sustenabil din punct de vedere financiar", a mai spus seful Guvernului.

Premierul a anuntat apoi ca pensiile speciale vor fi integrate sistemului unitar si recalculate dupa sase luni de la intrarea in vigoare a legii. "Toate persoanele care activeaza in prezent in domenii care utilizeaza legi speciale de pensionare vor fi integrate in sistemul unitar de pensii publice.

Acele pensii care au sfidat Romania vor disparea sau, mai bine spus, vor fi reduse la un cuantum decent, pe masura contributivitatii la sistemul de pensii.

In termeni de 6 luni de la aparitia noii legi, toate pensiile aflate in plata la data introducerii sistemului unitar, care au fost stabilite pe baza legilor speciale, vor fi recalculate, utilizand sistemul de puncte realizat in toata perioada de activitate", a mai spus Boc.

De asemenea, Boc a mai anuntat ca varsta de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale va creste incepand cu 2010.

Majorarea cu 5,5% a contributiei la bugetul asigurarilor sociale de stat in cazul personalului din aparare, ordine publica si siguranta nationala nu va duce la scaderea salariului net, pentru ca va fi urmata de cresterea soldei, a mai explicat el. Premierul a mai anuntat, fara a da detalii, masuri impotriva pensionarilor frauduloase anticipate si de invaliditate.

"Avem o crestere masiva, pot spune frauduloasa, a pensionarilor de invaliditate. De la circa 600.000 de persoane in 2001, la circa 900.000 de persoane in 2009. O crestere de 50% si care, prin practica aceasta abuziva, incarca bugetul de pensii. Avem de aface cu o triplare a numarului de pensionari anticipate.

In 2009, avem 110.000 de pensii anticipate partiale care, din nou, impovareaza bugetul de pensii. Slaba acoperire cu asigurare pentru pensie a populatiei active, circa 50%", a mai sustinut premierul. De asemenea, Boc a mai aratat ca doreste sa se reglementete diferenta "uriasa" dintre cea mai mica pensie si cea mai mare pensie.

"La salarizare, aveam un raport de 1 la 29, intre cel mai mic si cel mai mare salariu, asta dupa ce am eliminat salariile speciale de mii de euro de la sefii de agentii. Acum, la pensii, avem o situatie la fel de grava.

Diferenta dintre cea mai mica pensie si cea mai mare este urmatoarea: 350 de lei pensia sociala minima, de la 1 octombrie, si cea mai mare pensie pe care o avem in sistemul de pensii speciale este de 35.000 de lei, adica diferenta de 100 de ori", a mai aratat el.

In fine, legea salarizarii unitare a pensiilor va inlocui multitudinea de acte normative din domeniu.

"Daca la salarizarea unica aveam 39 de acte normative, in privinta actelor normative care reglementeaza, intr-o forma sau alta, sistemul de pensii, exista aproximativ 80 de asemenea acte normative. Prin ceea ce am propus astazi, avem un singur cadru normativ cu privire la sistemul public de pensii", a mai declarat premierul. 

#boc, #bugetul, #mai, #pensie, #pensii, #romania, #speciale , #stiri Emil Boc