Prefinantarea pe proiecte UE, redusa la 10%

Joi, 28 Iulie 2011, ora 00:05
1585 citiri
Prefinantarea pe proiecte UE, redusa la 10%

Statul a decis reducerea plafonului de prefinantara a proiectelor cu fonduri UE, de la 30% la maximum 10%. In ceea ce priveste firmele care nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare in cel mult 4 luni, vor fi nevoite sa achite integral banii, informeaza Mediafax.

Noul sistem va fi aplicat incepand cu sfarsitul lunii iulie. Pana in prezent, Comisia Europeana aloca 15% ca avans pentru prefinantarea proiectelor, iar Guvernul acoperea diferenta pana la 30% din valoarea contractului.

Multe dintre firmele care contracteaza insa prefinantarea nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor astfel incat ministerele sa transmita la randul lor actele de decont la Bruxelles, iar Comisia Europeana nu mai elibereaza alti bani comunitari pana cand aceste deconturi nu sunt inchise.

In urma cu aproximativ o luna ca Guvernul anunta ca ia in calcul reducerea la jumatate a plafonului in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maximum 15% din valoarea contractului, dupa ce a constatat ca multe dintre firmele care contracteaza banii nu mai trimit acte de decont.

Potrivit noului sistem decis recent de autoritati, prefinantarea va fi acordata in cota de maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cel putin doua transe, cu exceptia proiectelor majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20% (fata de 40% in prezent).

Prima transa de prefinantare va reprezenta cel mult 5% din valoarea eligibila a proiectului (fata de 15% in prezent), iar urmatoarele transe vor fi acordate numai dupa ce cheltuielile efectuate sunt autorizate in cuantum de minimum 60% (fata de 40% in prezent) din valoarea cumulata a transelor anterioare de prefinantare.

Prin exceptie, in cazul proiectelor pentru care contractele/deciziile/ordinele de finantare prevad depunerea a cel mult doua cereri de rambursare, prefinantarea se poate acorda intr-o singura tranta.

In cazul proiectelor care intra sub incidenta ajutorului de stat, prefinantarea va putea fi acordata in continuare in cota de maximum 35% din valoarea totala a finantarii, dar intr-o singura transa.

In acelasi timp insa, firmele vor fi obligate sa restituie intreaga suma astfel contractata daca intr-un interval de cel mult patru luni nu transmit autoritatilor documentatia de rambursare.

Astfel, autoritatile de management au obligatia recuperarii integrale a prefinantarii acordate in cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit nicio cerere de rambursare in termen de maximum patru luni de la primirea acesteia.

In cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit in termen de maximum sase luni de la primirea primei transe de prefinantare cereri de rambursare in cuantum de minimum 20% din valoarea prefinantarii acordate, autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii neutilizate.

Surse citate au declarat ca in prezent exista prefinantari in valoare de doua miliarde lei alocate pentru diverse proiecte pentru care nu a fost primita nicio cerere de rambursare.

"Daca nu s-au primit cereri de rambursare, inseamna ca acei bani nu sunt folositi.

De acum inainte, autoritatile de management, care se plangeau ca nu au temei legal pentru a lua banii inapoi, vor avea obligatia sa retraga fondurile nefolosite, pentru a le directiona spre proiectele altor beneficiari", au aratat acestea.

Pentru a putea beneficia de prefinantare, firmele sunt obligate sa deschida un cont dedicat exclusiv pentru primirea acestor bani si efectuarea de cheltuieli aferente proiectelor, inclusiv pentru acordarea de avansuri catre contractori si/sau transferul de sume catre parteneri.

In urma cu doua saptamani, premierul Emil Boc a anuntat ca ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE care depasesc nejustificat termenul de implementare sau in cazul carora sunt descoperite licitatii trucate, decizie impusa de nivelul foarte scazut al rambursarilor efective de bani europeni pentru lucrari efectuate.

El declarase anterior ca este analizata posibilitatea rezilierii contractelor in cazul firmelor care, in termen de sase luni de la semnarea documentelor, nu incep lucrarile, deoarece "lucrurile stau relativ bine" in ceea ce priveste depunerea, aprobarea si semnarea de contracte, dar cu mult mai prost la implementarea acestora, respectiv la rambursarea efectiva de bani din lucrarile efectuate.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, ca a adresat Guvernului rugamintea ca, pentru moment, Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, mai putin pe agricultura.

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumau, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, consilier de stat al premierului Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri europene, #fonduri ue, #prefinantare proiecte ue, #proiecte ue, #ue , #stiri Emil Boc