Politistii, salarii diminuate cu inca aproximativ 5% in 2011

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 14:55
2229 citiri
Politistii, salarii diminuate cu inca aproximativ 5% in 2011

Salariile politistilor vor scadea cu inca 4,5% fata de cele diminuate deja cu 25%, prin eliminarea primei de vacanta si a premiului anual, a declarat, vineri, presedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, informeaza Mediafax.

Potrivit lui Lincu, din analiza celor doua acte normative privind salarizarea in 2011 rezulta o scadere medie a veniturilor politistilor cu cel putin 2% din salariul lunar.

Liderul "Pro Lex" a precizat ca, potrivit Legii 118/2010, veniturile au fost deja reduse cu 25%, iar prin Legea cadru de salarizare nu se vor mai acorda prima de vacanta si premiul anual (al 13-lea salariu), care reprezinta impreuna aproximativ 17 la suta lunar.

"Si prima de vacanta, si prima anuala reprezentau cate un salariu, respectiv cate 8,5% lunar, iar prin anularea acestora inseamna o reducere cu 17% din venitul lunar", a mai spus Lincu.

El a adaugat ca prin legea de salarizare pentru 2011, sumele astfel diminuate vor creste cu 15%.

"S-au redus veniturile cu 25%, iar cresterea cu 15% aplicata la salariul diminuat conduce la o recuperare de 12,5%.

Astfel, diferenta dintre recuperarea de 12,5% si diminuarea de 17 procente reprezinta de fapt o scadere a salariilor politistilor in 2011 cu 4,5% din venitul lunar", a spus Lincu.

De asemenea, liderul "Pro Lex" a sustinut ca noua lege de salarizare in sectorul bugetar adanceste diferenta intre agentii de politie si ofiteri - in special, chestori, la care cresterea coeficientilor este de 125 de ori mai mare decat cea a agentilor, mentinand diferenta fata de subofiterii din armata care au functii echivalente.

"La data aplicarii integrale a Legii cadru de salarizare, politistii vor inregistra cresteri ale veniturilor, insa acestea sunt departe de a fi echitabile raportat la pericolul la care sunt expusi, incompatibilitatile suplimentare, restrangerile unor drepturi si importanta muncii prestate", a spus Lincu.

Noua lege de salarizare a bugetarilor are insa si un capitol care ii multumeste pe politisti, respectiv acela care inlatura echivocul in ceea ce priveste incompatibilitatile politistilor si dreptul acestora la un al doilea serviciu.

Proiectul Legii salarizarii unitare, pentru care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea, a ajuns, joi, la Parlament.

Guvernul a aprobat, miercuri, Legea salarizarii unitare in sectorul public pentru anul 2011, care va fi promovata prin angajarea raspunderii in fata Parlamentului.

Premierul Emil Boc a anuntat ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei.

Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se majoreaza valoarea soldei/salariului astfel incat majorarea cotei contributiei individuale de asigurari sociale de stat, stabilita prin legea care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, sa nu conduca la diminuarea sau cresterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Angajatii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masa, cadou si de vacanta, iar munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori va fi compensata numai cu timp liber. 

#angajati, #lege, #politisti, #prime, #salarii, #salarizare , #stiri Emil Boc