Pogea taie adanc din bugetele de la Mediu,Turism,Educatie si Aparare

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 10:48
1691 citiri
Pogea taie adanc din bugetele de la Mediu,Turism,Educatie si Aparare

Prima rectificare bugetara din acest an va diminua alocatiile mai multor ministere, in principal de la Mediu, Turism, Educatie si Aparare, subiectul fiind discutat, miercuri, de Guvern, intr-o maniera "extrem de dura", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"A fost o discutie cu sange pe pereti, cu lacrimi, de aproximativ trei ore, pe tema rectificarii bugetare, in care s-a taiat in carne vie din bugetul ministerelor", au afirmat sursele citate.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a cerut ministrilor sa reduca cheltuielile de personal cu 5% fata de suma aprobata initial pentru acest an, invocand proasta colectare a veniturilor bugetare in primele luni ale anului, au mai aratat sursele citate.

Potrivit executiei publicate de ministerul Finantelor, bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni un deficit de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB, pe fondul unor venituri totale de 25,98 miliarde lei, in scadere cu 6,8%, si al unor cheltuieli de 29,32 miliarde lei, in crestere cu 10,1%.

Pe partea de venituri se mai observa reduceri semnificative la incasarile din TVA, cu 7,6%, de la 7,21 miliarde lei la 6,66 miliarde lei, si din impozitul pe profit, de 13,4%, de la 2,29 miliarde lei la 1,99 miliarde lei.

Bugetul pentru 2009 va fi rectificat in perioada imediat urmatoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, fata de 2% stabilit in programul initial, in conditiile unei ajustari in jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei. Ajustarea bugetului se va face prin scaderea cheltuielilor primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor prognozate cu 0,25% din PIB.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca Guvernul va realiza, imediat dupa semnarea acordului de imprumut cu Fondul Monetar International, o reducere cu 4,53 miliarde lei a cheltuielilor bugetare si o crestere cu 1,37 miliarde lei a veniturilor estimate pentru acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #bugetare, #bugete, #cheltuieli, #deficit, #gheorghe, #pierderi, #pogea, #venituri , #stiri Emil Boc