Platim 1 mld de euro anual pentru pensiile speciale

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 16:49
1706 citiri
Platim 1 mld de euro anual pentru pensiile speciale

Statul plateste anual pentru cele 230.000 de pensii speciale aproape 1 miliarde euro (circa 1% din PIB), iar majoritatea celor care primesc pensii speciale, respectiv 170.000 de persoane, provin din armata si din politie, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan.

"Pensiile au ajuns sa consume 9% din PIB, din care 8% reprezinta pensiile publice si 1% pensiile speciale. Platim in fiecare an pentru pensiile speciale din armata, politie, servicii secrete, diplomatie si pentru cele ale parlamentarilor, inclusiv ale functionarilor publici din Parlament, aproape 1% din PIB, respectiv un miliard de euro", a spus Seitan.

Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat ca exista pensii speciale care ajung si la 33.000-34.000 lei lunar si a adaugat ca "un magistrat care a iesit acum 10 ani la pensie primeste 80% din salariul celor care ocupa astazi pozitia de pe care a iesit la pensie".

Mihai Seitan a precizat ca, din cauza scaderii populatiei Romaniei, exista riscul ca deficitul bugetului de pensii sa ajunga pe actualul sistem la 5-6% din produsul intern brut (PIB), iar "statul sa poata ajunge pe termen lung in incapacitatea de a mai plati pensii si salarii".

Premierul Emil Boc declara recent ca statul ar putea economisi in 2010 intre 500 si 800 milioane euro, prin aplicarea Legii unitare a pensiilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#pensii speciale, #pensii, #sistem , #stiri Emil Boc