Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Platim 1 mld de euro anual pentru pensiile speciale

Platim 1 mld de euro anual pentru pensiile speciale

Statul plateste anual pentru cele 230.000 de pensii speciale aproape 1 miliarde euro (circa 1% din PIB), iar majoritatea celor care primesc pensii speciale, respectiv 170.000 de persoane, provin din armata si din politie, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan.

"Pensiile au ajuns sa consume 9% din PIB, din care 8% reprezinta pensiile publice si 1% pensiile speciale. Platim in fiecare an pentru pensiile speciale din armata, politie, servicii secrete, diplomatie si pentru cele ale parlamentarilor, inclusiv ale functionarilor publici din Parlament, aproape 1% din PIB, respectiv un miliard de euro", a spus Seitan.


Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat ca exista pensii speciale care ajung si la 33.000-34.000 lei lunar si a adaugat ca "un magistrat care a iesit acum 10 ani la pensie primeste 80% din salariul celor care ocupa astazi pozitia de pe care a iesit la pensie".


Mihai Seitan a precizat ca, din cauza scaderii populatiei Romaniei, exista riscul ca deficitul bugetului de pensii sa ajunga pe actualul sistem la 5-6% din produsul intern brut (PIB), iar "statul sa poata ajunge pe termen lung in incapacitatea de a mai plati pensii si salarii".


Premierul Emil Boc declara recent ca statul ar putea economisi in 2010 intre 500 si 800 milioane euro, prin aplicarea Legii unitare a pensiilor.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1576 ori
Citeste mai multe desprepensii speciale pensii sistem