Patronatele: Prioritatea tinerilor este locul de munca, nu achizitionarea unei locuinte

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 12:25
1661 citiri
Patronatele: Prioritatea tinerilor este locul de munca, nu achizitionarea unei locuinte

Programul "Prima Casa" nu va duce, in prima faza, la cresterea preturilor pe piata imobiliara, insa efectele sale se vor simti cu intarziere pe piata constructiilor, primii beneficiari fiind in acest caz bancile, au declarat, vineri, reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii, informeaza NewsIn.

"Anul trecut, prioritatea tinerilor era achizitionarea unei locuinte, in timp ce azi, prioritatea lor este pastrarea locului de munca. Daca acest program va porni, el va avea efecte asupra constructiilor mai tarziu, primii beneficiari ai acestuia fiind bancile", a spus directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Adriana Iftime.

In plus, prim-vicepresedintele PSC, Liviu Simion, a precizat ca, in acest moment, este important sa se gaseasca programe care sa dezvolte piata.

"N-ar trebui sa ne focalizam ca locuintele care vor face parte din acest program sa fie strict noi, pentru ca ne-am intoarce la problemele deja existente din domeniul constructiilor, precum cele legate de dumping si de finantare", a spus Simion.

Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) este o organizatie care reprezinta interesele constructorilor romani in cadrul comisiilor de dialog social, de la nivelul ministerelor implicate in activitatea de constructii.

In data de 28 mai, Guvernul a anuntat ca persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima Casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale.

Fostul Guvern a adoptat, la finele anului 2008, o OUG de modificare a Codului Fiscal, potrivit careia "cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite".

Prevederea se aplica, potrivit aceleiasi OUG, pentru locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.

Acelasi act normativ prevede ca orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, cu urmatoarele conditii: in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%, iar in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.

Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

 

#banci, #casa, #locuinte, #locuri, #munca, #prima , #stiri Emil Boc