Pachetul de masuri anticriza nu primeste avizul sindicatelor

Vineri, 28 Mai 2010, ora 10:30
1329 citiri
Pachetul de masuri anticriza nu primeste avizul sindicatelor

Reprezentantii celor cinci confederatii sindicale reafirma ca nu vor participa la sedintele Consiliului Economic si Social, pentru ca nu accepta sa aiba un rol decorativ in CES si sa ia parte la un "simulacru de dialog social", informeaza Mediafax.

"Reprezentantii CNS «Cartel ALFA», CNSLR- Fratia, CSDR, BNS si CNS «Meridian» nu vor participa la sedintele Consiliului Economic si Social si, pe cale de consecinta, pachetul de masuri de austeritate decis de Guvern nu va primi aviz din partea acestui for.

Cele cinci confederatii sindicale nu accepta sa aiba un rol decorativ in CES si refuza categoric sa ia parte la acest simulacru de dialog social", sustin, vineri, liderii confederatiilor intr-un comunicat de presa.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor si salariilor in sectorul bugetar.

Documentul va fi transmis Fondului Monetar International, pentru a fi aprobat in board-ul institutiei la finele lunii iunie.

Premierul Emil Boc anunta atunci ca Guvernul se va reuni in sedinta pentru a demara procedura de angajare a raspunderii asupra celor doua proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor si reglementarea pensiilor doar dupa ce documentele vor fi discutate si avizate in Consiliul Economic si Social (CES).

"Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o sedinta a Consiliului, daca am inteles bine - si dupa ce vom primi avizul CES, Guvernul se va intruni in sedinta, isi va declara angajarea raspunderii si va trimite proiectele de lege la Parlament", spunea Boc.

La scurt timp dupa aprobarea scrisorii de intentie catre FMI, sindicatele au anuntat ca nu vor participa la plenul Consiliului Economic si Social(CES) pentru avizarea celor doua proiecte de lege privind masurile de reducere a cheltuielilor bugetare si recalcularea pensiilor, astfel ca nu va putea fi dat avizul Consiliului.

"Nu participam la acest simulacru. Plenul CES-ului nu se va putea intruni si se va considera ca proiectele de lege nu au avizul Consiliului", declara atunci pentru MEDIAFAX presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu.

Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate. 

#aprobare, #austeritate, #aviz, #ces, #lege, #masuri, #proiecte, #sindicate , #stiri Emil Boc