Opozitia: Boc nu adopta niciun amendament la Legea bugetului

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 13:29
1390 citiri
Opozitia: Boc nu adopta niciun amendament la Legea bugetului

Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a explicat sanbata ca parlamentarii opozitiei parasesc lucrarile Comisiilor de buget-finante pentru ca reprezentantilor puterii li s-a transmis de catre premierul Emil Boc sa nu adopte niciun amendament la Legea bugetului, precizeaza NewsIn.

"Am discutat cu ministrul Finantelor, cu presedintele Comisiei de buget-finante din Senat care este reprezentantul autorizat al coalitei, cu alti parlamentari si din pacate s-au consultat cu premierul Emil Boc si li s-a transmis sa nu ni se accepte niciun fel de amendament si de soliciare. 

In aceasta situatie, noi nu vrem sa fim cei care cautioneaza un buget prost. Atunci cea mai buna solutie este sa ne retragem de la lucrarile comisiilor reunite. Noi mergem la grup.

Daca isi vor da seama ca au gresit si ca doresc dialog si ca puterea nu este absoluta in aceasta tara si ca democratia functioneaza, atunci putem sa reluam negocierile si ne putem intoarce la lucrari.

Daca nu, sa-si asume puterea aceasta responsabilitate ca nu este capabila sa discute cu opozitia", a sustinut sambata Nicolaescu, punctand ca puterea nu poate continua sedinta Comisiilor de buget-finante fara participarea reprezentantilor opozitiei.

Liberalul a explicat ca in regulamentul sedintelor comune nu exista o prevedere care sa permita dezbaterea unui proiect de lege fara raport. 

"Din punctul meu de vedere, nu se poate discuta proiectul de raport pe buget in plenul reunit al camerelor de luni daca nu se deblocheaza lucrarile", a sustinut el.

Nicolaescu s-a referit la cinci amendamente "fundamentale" pe care opozitia ar fi dorit sa le impuna Legii bugetului.

"Primul si cel mai important s-a referit la reducerea cu patru puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale. Pentru noi era o masura de relansare economica. A doua masura era impozitarea microintreprindinerilor cu 3% prin optiune.

O alta masura importanta se referea la cresterea bugetului sanatatii pana la 6% din PIB, din care 5% pentru activitati curente si 1% pentru investitii. Un al partulea amendament se referea la alocarea a 6% din PIB pentru educatie.

Si ultimul amendament se referea la cresterea sumelor de echilibarare pentru comunitatille locale si darea acestora pe criterii obiective ca sa evite criteriul politic de rartizare a banilor de la buget", a enumerat viceliderul deputattilor PNL.

"Din pacate, aceste amendamente nu au fost nici macar ascultate cu intelegere si negociate", a conchis Eugen Nicolaescu.

Parlamentarii PSD si PNL au parasit lucrarile Comisiilor reunite de buget-finante in care se dezbatea Legea bugetului de stat pe 2011, astfel ca sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum pana la ora 15.00.

Opozitia s-a declarat nemultumita de felul in care puterea s-a raportat la amendamentele PSD si PNL.

#boc, #bugetului, #legea, #opozitie , #stiri Emil Boc