Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ONG-urile vor ca si imprumuturile lor pentru confinantarea proiectelor UE sa fie garantate de stat

ONG-urile vor ca si imprumuturile lor pentru confinantarea proiectelor UE sa fie garantate de stat

Reprezentantii ONG-urilor i-au cerut premierului Emil Boc sa identifice o solutie astfel incat garantiile guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor UE - de care beneficiaza in prezent autoritatile locale si institutiile de invatamant - sa fie acordate si pentru organizatiile neguvernamentale, relateaza NewsIn.

In replica, premierul a intrebat care este mecanismul prin care ONG-urile pot garanta returnarea imprumuturilor de la banci, garantate de stat. Boc a explicat ca, in cazul garantarii unui imprumut pentru o autoritate locala, garantia poate fi recuperata din cotele defalcate din TVA alocate de Guvern.

"Sa-mi dati acest mecanism si avem disponibilitate sa o acceptam", a spus prim-ministrul. "In momentul acesta va dam doua exemple, fondul ONG si fondurile PHARE pe care le administram si facilitatile de tranzitie unde avansul pe care il dam pe proiecte este de 80% (...).


Avem 15 ani de experienta in contractarea acestor fonduri si nu am avut niciodata o piedica", a spus directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Ionut Sibian. El a argumentat ca ONG-urile aduc in tara peste 500 de milioane de euro, din care 95% sunt fonduri UE si a spus ca trebuie gasita o solutie pentru ca valoarea acestei sume sa nu scada.


"Asa cum sunt sistemele pe fonduri structurale acum, ar duce la falimentul ONG-urilor", a declarat Sibian. Directorul FDSC a mai spus ca organizatiile neguvernamentale vor sa se asigure ca prevederile privind directionarea a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale se va aplica si pe viitor, in conditiile in care Codul Educatiei prevede ca banii respectivi pot fi virati de parinti intr-un cont.


Sumele din cot pot fi utilizate de copil doar dupa implinirea varstei de 14 ani. "Vrem sa ne asiguram ca prevederea 2% continua, chiar daca in Codul Educatiei exista posibilitatea ca cei 2% sa fie donati catre copii", a spus reprezentantul societatii civile. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1237 ori
Citeste mai multe despreimprumuturi proiecte UE cofinantare