Numarul posturilor de conducere din Ministerul Agriculturii va scadea cu 36%

Joi, 16 Iulie 2009, ora 15:44
1031 citiri
Numarul posturilor de conducere din Ministerul Agriculturii va scadea cu 36%

Posturile de conducere din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) vor scadea cu 36%, de la 65 la 42, in urma reducerii numarului de directii din institutie cu 34%, de la 32 la 21, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, secretarul general din minister, Miron Moldovan.

"Inainte erau opt directii generale, acum sunt cinci, iar numarul directiilor se ridica la 24, in prezent reducandu-se la 16. In urma calculului rezulta ca totalul directiilor generale si directiilor s-a redus de la 32 la 21, acest lucru ducand si la o scadere a personalului din conducere cu aproape 36%, de la 65 la 42 angajati. Este vorba atat de directori, cat si de sefi de serviciu", a spus Moldovan.

Totodata, el a aratat ca 136 de angajati din aparatul central vor fi transferati la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, la Administratia Nationala Antigrindina sau la Agentia Nationala de Pescuit.

Pe langa reducerea numarului de directii, vor fi restructurate, pe baza cerintelor Comisiei Europene, o serie de servicii si compartimente, cum sunt cele de elaborare a politicilor agricole, de control a operatiunilor ce se efectueaza prin Fondul European de Garantare Agricola, cele de gestionare a bugetului national si a fondurilor europene, precum si Reteaua de Informatii Contabile Agricole, potrivit unui proiect de hotarare privind organizarea si functionarea MAPDR aprobat, miercuri, in sedinta de Guvern.

"Proiectul are in vedere adaptarea structurilor MAPDR si a celor din subordine la accelerarea absorbtiei fondurilor europene, precum si o mai buna corelare intre departamentele ministerului implicate in aplicarea Politicii Agricole Comune", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

O alta masura inclusa in proiect este si restructurarea intregului sistem al Autoritatii de Management a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) prin organizarea acestuia ca directie generala in minister, cu compartimente teritoriale, fara personalitate juridica.

"Se elimina astfel disfunctionalitatile intre personalul din aparatul central si cele din Directiile Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala", se mai spune in comunicat.

Autoritatea de Management pentru PNDR va avea un numar de 307 posturi din cele 679 alocate ministerului, angajatii fiind platiti din fonduri europene (80%) si prin cofinantare de la buget (20%).

"Se asigura astfel o reducere a efortului bugetar de 1,2 milioane lei lunar", se mentioneaza in comunicat.

Autoritatea gestioneaza managementul asistentei financiare acordate din fondurile comunitare (zece miliarde euro cheltuiala publica) pentru dezvoltare rurala, precum si implementarea a sapte masuri din PNDR cu o valoare totala de aproape 2 miliarde euro.

Cele sapte masuri se refera la formarea profesionala, informarea si difuzarea de cunostinte catre fermieri (119 milioane euro), sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta (476 milioane euro) si a zonelor montane defavorizate (608 milioane euro), infiintarea grupurilor de producatori (139 milioane euro), consultanta pentru agricultori (159 milioane euro), asistenta tehnica (376 milioane euro) si functionarea grupurilor de actiune locala (59 milioane euro).

Premierul Emil Boc a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, sa reduca cu 20% numarul de consilieri din aparatul de lucru al demnitarilor.

 

#angajati, # posturi, # conducere, # scadere , #stiri Emil Boc