Noul Cod al Muncii ii va ajuta pe romani sa-si gaseasca un job. Vezi declaratiile lui Boc despre Codul Muncii

Marti, 01 Martie 2011, ora 00:52
2198 citiri
Noul Cod al Muncii ii va ajuta pe romani sa-si gaseasca un job. Vezi declaratiile lui Boc despre Codul Muncii

Premierul Emil Boc a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca modificarea Codului Muncii este necesara pentru ca romanii sa isi gaseasca mai usor un loc de munca, pentru ca salariatii sa poata fi platiti mai bine, pentru ca mai putini angajatori sa foloseasca munca la negru, potrivit Mediafax. 

Declaratiile ministrului Muncii, Ioan Botis:

- Contractul colectiv de munca la nivel national este activ si ramane in vigoare.

- Accept sa fiu atacat fara nicio problema, am lucrat in aproape toate domeniile economiei. As vrea sa transmit liderilor sindicali ca acest cod al muncii nu le favorizeaza interesele. Avem nevoie de reglementari pe fiecare nivel sectorial.

- agentul de munca temporara este un intermediar de care piata muncii are nevoie, este omul care creaza legatura cea mai buna intre cererea si oferta de munca.

- noul Cod nu dereglementeaza in niciun fel concedierea, nici individuala, nici colectiva.

Dupa terminarea contractului, angajatorul nu mai are niciun fel de obligatii fata de angajat, ci statul roman. Daca angajatorul a facut concedieri pe motiv de lipsa de performanta, nu poate fi obligat sa ia inapoi aceeasi angajati.

- perioada de proba - in alte tari exista termene mai lungi decat cele prevazute in Codul Muncii din Romania. In perioada de proba angajatul sau angajatorul pot decide daca continua colaborarea . Noi sprijinim o mobilitate de care piata muncii are nevoie

- Vrem o legislatie in avantajul romanilor si al Romaniei, trebuie sa devenim mai competitivi. Am mers pe varianta care avantajeaza cel mai mult lucratorul roman.

- Romania are nevoie de mai multi salariati, de mai multi contributori. - Am promovat modificarile la Codul Muncii pentru ca am constatat ca in ultimii 20 de ani nu s-au facut schimbari.

Declaratiile premierului Emil Boc:

- Transmit romanilor sa nu ii creada pe liderii de sindicat, pentru ca ei isi urmaresc propriile interese. Acest cod nu este facut in interesul sindicatelor, dar nici impotriva lor.

- Criteriile de performanta nu pot fi modificate unilateral.

- De sporul pentru munca de noapte vor beneficia in primul rand medicii, dar si ceilalti salariati care lucreaza astfel.

- Prin noul Cod al Muncii se vor crea sute de mii de locuri de munca in Romania in anii urmatori.

Modificarile de baza la Codul Muncii:

- actualul Cod al Muncii nu este facut pentru a intari pozitiile liderilor de sindicat, nu abroga legislatia contractelor colective de munca.

- am inasprit drastic sanctiunile, pe de o parte amenzile se tripleaza, iar daca un angajator foloseste mai mult de 5 salariati la negru sanctiunea este amenda penala sau inchisoare de la 1 la 2 ani cu posibilitatea ca instanta sa dispuna si alte masuri complementare.

- sporul pentru munca de noapte - creste la 25% din salariul de baza daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore din perioada de lucru.

- stabilirea performantei ca si criteriu de evaluare

- prin contractul individual de munca dintre angajator si angajat se stabilesc obiectivele de performanta individuala si care sunt criteriile de evaluare a realizarii acestor obiective. De la angajare stii ce se asteapta de la tine si cum esti evaluat.

La concedierea colectiva criteriile sociale se aplica in functie de performanta. Este foarte sanatos pentru economie: daca iti faci treaba si esti performant legea te apara, daca te ocupi de altceva, acest lucru nu vine in favoarea ta.

- s-au facut referiri la faptul ca romanii vor fi obligati sa lucreze 16 ore pe zi. Nu este adevarat, pentru ca respectam Constitutia, adica durata normala a zilei de lucru este de 8 ore.

Singura modificare substantiala este ca termenul de referinta de 3 luni de zile pentru calcularea mediei de ore de munca de 48 de ore pe saptamana trece la 4 luni. Prin contracte colective, lasam posibilitatea ca aceasta perioada de referinta sa se calculeze pana la nivelul a 12 luni.

- venim cu flexibilizare. Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste ponderea contractelor de munca cu durata determinata din totalul contractelor de munca. Marim perioada contractului de la 24 de luni la 36 de luni, adica se vor ocupa mai usor locuri de munca. Dupa expirarea contractului acesta se poate prelungi numai cu acordul scris al partilor.

- Romania este pe locul 114 din 139 de tari in ceea ce priveste rigiditatea pietei muncii. Avem o legislatie care nu da posibilitatea romanului sa isi gaseasca usor un loc de munca. - Urmatoarea etapa va fi legata de reducerea contributiei de asigurari sociale.

- Modificarea Codului este necesara pentru ca romanii sa isi gaseasca mai usor un loc de munca, pentru ca salariatii sa poata fi platiti mai bine, pentru ca mai putini angajatori sa foloseasca munca la negru. Vom inaspri sanctiunile pentru cei care vor incerca sa foloseasca munca la negru.

- Daca Codul Muncii este aprobat, el va merge in celelalte etape procedurale, dupa care la presedintele Romaniei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#botis, #codul muncii, #concediere, #contract de munca, #emil boc, #job , #stiri Emil Boc