Noii coeficienti de ierarhizare elimina arbitrariul din Legea salarizarii unitare

Vineri, 27 August 2010, ora 18:18
2751 citiri
Noii coeficienti de ierarhizare elimina arbitrariul din Legea salarizarii unitare

Coeficientii de ierarhizare din legea salarizarii unitare au fost stabiliti pe baza unor elemente "stiintifice", in urma unor evaluari facute de specialisti in domeniu din Romania si de la Banca Mondiala, care elimina arbitrariul si subiectivismul, spune secretarul de stat Valentin Mocanu, potrivit NewsIn.

"Ceea ce este cel mai important in legatura cu aceasta lege (a salarizarii unitare - n.r.) este ca, fata de anul trecut, cand ierarhizarea a fost mai mult rezultatul unor negocieri, acum ierarhizarea este rezultatul unor evaluari facute de specialisti in domeniu, din Romania si specialisti ai Bancii Mondiale. Nu mai putem vorbi de arbitrariu si subiectivism, ci vorbim de o ierarhizare bazate pe elemente stiintifice", a spus Mocanu.

Intrebat despre cresterile salariale ce ar putea avea loc anul viitor, Mocanu a explicat faptul ca, potrivit coeficientilor de ierarhizare, daca in urma aplicarii cresterii din 2011 se va depasi salariul ce rezulta din grila de salarizare, cresterea se va opri la acel nivel.

"In legea de salarizare pentru 2011 vor exista fata de salariile in plata la ora de actuala cresteri diferentiate ale valorilor, incepand cu 20% pentru salariile intre 600 si 800 de lei, pana la 1% pentru salariile care depasesc 2500 de lei in acest moment. Ceea ce este foarte important este ca ierarhizarea si coeficientii sunt utilizati pentru ca ei reprezina a doua limita de majorare. Daca prin aplicarea acestor cresteri, de 20% de exemplu, salariul nominal pentru o anumita functie ar depasi salariul care ar trebui sa rezultate din grila atunci majorarea se opreste la acel nivel, cel prevazut de grila", a spus Mocanu.

Pe de alta parte, intrebat despre unele salarii din sistemul medical, care ar urma sa scada in urma acestor noi coeficienti, Mocanu a spus ca informatiile sunt gresite, iar medicii primari, de exemplu, chiar vor beneficia de cresteri salariale.

Premierul Emil Boc a sustinut la randul sau faptul ca vor exista cresteri salariale, mai ales pentru cei cu salarii mici.

"In privinta legii salarizarii unitare, pentru ca am vazut unele declaratii mass-media potrivit carora principiul pe care l-am enuntat nu s-ar aplica, vreau sa spun foarte clar: principiul de la care pornim, unul de discutie deocamdata, nu este adjudecat de Guvern, este acela ca cei care au salarii mai mici in sectorul buegtar vor recupera mai mult din pierderea de 25% in timp ce cei care au salarii mai mari vor recupera mai putin. Eu va garantez ca ceea ce am spus are acoperire in datele pe care legea le-a promovat si le contine", a spus premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cresteri salariale ierarhizare coeficienti lege salarizare , #stiri Emil Boc