Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noi reduceri de bugetari in 2012-2014 pentru scaderea deficitului

Noi reduceri de bugetari in 2012-2014 pentru scaderea deficitului

Guvernul va reduce deficitul bugetar pentru urmatorii trei ani apeland din nou la reduceri de personal, sistarea platii celui de-al 13-lea salariu si a primelor de vacanta, pentru anul viitor fiind prevazuta si inghetarea in continuare a coeficientilor de ierarhizare din Legea salarizarii bugetare.

Noile masuri de austeritate sunt prevazute in proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.

Pentru anii urmatori se intentioneaza reducerea deficitului bugetar la 3%, in 2012, la 2,4%, in 2013, si la 1,9%, in 2014. Documentul releva insa ca politica de cheltuieli pentru perioada 2012-2014 va fi in continuare una restrictiva si ca aceste tinte de deficit vor fi atinse in conditiile continuarii reducerilor de personal, eliminarii platilor celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor de masa si a primelor de vacanta, pentru anul viitor facandu-se referire si la "inghetarea punctului de pensie".


Activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca va fi compensata si anul viitor exclusiv prin ore libere.


Prin reduceri de personal, numarul de posturi va fi redus pana anul viitor la 1,24 milioane angajati.


In decembrie anul trecut, premierul Emil Boc anunta ca numarul de bugetari a scazut la 1,27 milioane persoane.


"Anvelopa salariala pentru anul 2012 trebuie sa se incadreze in 42,5 miliarde lei, respectiv 7,1% din PIB.


Anvelopa salariala va fi mentinuta in limitele convenite de 7,1% din PIB pentru anul 2012 in conditiile eliminarii celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta, reducerii numarului de salariati din sectorul bugetar, care va continua prin inlocuirea unui singur salariat din sapte care parasesc sistemul, inghetarea punctului de pensie, implementarea legislatiei in domeniul salarizarii", este anuntat in document.


Cheltuielile cu salariile vor continua sa fie limitate in 2013 si 2014, la 6,7% din PIB si, respectiv, la 6,4% din PIB.


In acelasi timp, va fi continuata "aplicarea etapizata" a Legii-cadru de salarizare in sectorul bugetar, urmand insa ca anul viitor valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,00 sa fie mentinuta la 600 lei, iar coeficientii aferenti claselor de salarizare sa nu se aplice, dupa sistemul utilizat si in acest an.


Pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost stabilite luandu-se in calcul "cresteri salariale acordate in doua transe", astfel incat in 2012 sa fie recuperata integral diminuarea salariala din 2010.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1762 ori