No news, good news - iar a inteles Boc gresit?

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:42
1994 citiri
No news, good news - iar a inteles Boc gresit?

Romania este mai atractiva decat alte state europene pentru investitorii straini, atat timp cat nimeni nu pomeneste de noi in aceste vremuri cand in toata Europa domeneste neincrederea, cam asta a lasat sa se inteleaga premierul Emil Boc cand a spus "no news is good news".

"Exista o vorba americana: no news, good news. Romania nu figureaza in niciun scenariu de risc major din Uniunea Europeana, un lucru de bun augur pentru investitori", a declarat, marti, seful Executivului.

Emil Boc are dreptate cand spune ca numele Romaniei nu apare in niciun scenariu de risc economic pentru Europa Centrala si de Est, dar se inseala, asta daca nu cumva vrea sa ne pacaleasca, atunci cand afirma ca lipsa informatiilor negative denota tocmai stabilitatea tarii.

In primul rand, despre Romania nu se vorbeste dintr-un cu totul si cu totul alt motiv. Economia noastra este prea neinsemnata pentru a putea destabiliza regiune sau pentru a putea macar sa accentueze unele probleme cauzate de altii.

Nimanui nu-i pasa cat de rau iti merge atat timp cat ceea ce ti se intampla nu se rasfrange si asupra lor. Nici noua nu ne-ar pasa de Grecia daca un numar insemnat de banci de pe piata interna n-ar avea capital grecesc. Nici finlandezilor, ultimii care au amenintat ca parasesc zona euro, nu le-ar pasa ce se intampla in Balcani daca stabilitatea monedei unice, deci si a nivelului lor de trai, nu ar fi amenintata de riscul de faliment al Greciei. Si exemplele pot continua.

In fine, sa admitem ca nimeni nu vorbeste despre Romania pentru ca nu are nimic rau de spus. Chiar si asa sa fie, tot nu e suficient pentru a fi atractivi in ochii investitorilor straini. Acestia din urma tin cont, in egala masura, atat de aspectele negative care caracterizeaza un mediu economic, cat si de cele pozitive.

Deci, cu ce ne putem lauda pentru a trage speranta ca marile companii internationale sunt cu ochii pe noi si asteapta doar sa se limpezeasca putin apele in Europa si in lume pentru a demara investitiile pe care le propovaduiesc guvernantii?

Cred ca aceasta este intrebarea la care ar fi trebuit sa raspunda Emil Boc. Din pacate, in discursurile premierului din ultima perioada nu am auzit vorbindu-se de faptul ca, spre exemplu, nivelul ISD la sapte luni, este doar de 1,105 miliarde euro sau ca investitiile straine atrase de Romania reprezinta doar 0,5% din totalul inregistrat la nivelul intregii Uniuni Europene in perioada similara.

Daca Romania este atractiva, atunci de ce Polonia sau Cehia au beneficiat in primul trimestru din 2011 de investitii de 6,1 miliarde euro (aproape cat a atras Romania de la 1 ianuarie 2009 si pana in prezent), respectiv 3,7 miliarde euro (mai mult decat Romania in intreg 2009, cel mai bun an din acest punct de vedere din ultimii trei)?

Nu am auzit de la autoritatile de la Bucuresti nici cum se face ca Bulgaria are de la Moody's un rating de tara mai mare decat Romania?!

In lipsa unor astfel de raspunsuri, putem crede doar ca premierul a inteles gresit care este locul nostru in economia Europei, si nu numai.

#Emil Boc economie criza, #Emil Boc investitii straine , #stiri Emil Boc