Magazinele emit 4 miliarde de bonuri fiscale anual. Cine le va numara?

Marti, 27 Iulie 2010, ora 09:51
2132 citiri
Magazinele emit 4 miliarde de bonuri fiscale anual. Cine le va numara?

Potrivit unei analize ZF, in Romania se emit anual cel putin 4 miliarde de bonuri fiscale numai in hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount si chioscuri de cartier.

In Romania exista aproximativ 600 de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip cash and carry sau discount, 39.000 de magazine alimentare si peste 13.500 de chioscuri de cartier si magazine din benzinarii.

Anuntul premierului Emil Boc privind acordarea unor stimulente pentru romanii care pastreaza bonurile fiscale - masura menita sa reduca evaziunea fiscala - a determinat o serie de reactii in randul consultantilor si al comerciantilor, care spun ca masura nu va avea efectul scontat de autoritati.

"O asemenea masura este foarte greu de pus in aplicare si nu cred ca va reusi sa fie implementata. Incercarea de reducere a evaziunii fiscale nu a fost, nu este si nu va putea fi niciodata pusa in sarcina consumatorilor. Autoritatile sunt cele care ar putea sa ia o serie de masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, cum ar fi implementarea unor sisteme informatice", sustine Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta financiara si de business Riff Holding International.

Din punct de vedere legal, fiecare cumparator este obligat sa solicite bon fiscal, in caz contrar risca sa primeasca amenda.

"Bonurile fiscale reprezinta dovada platii, iar factura reprezinta o obligatie de plata, care se elibereaza optional, la cerere", spune Alexandru Lembrau, administratorul companiei Sedona Alm, care comercializeaza case de marcat.

Un bon trebuie sa contina: denumirea produsului, pretul, denumirea companiei, codul fiscal al companiei, adresa de la care s-a emis bonul, logo-ul si seria fiscala a aparatului, data si ora emiterii bonului si valoarea TVA-ului.

 

#bonuri, #evaziune, #fiscala, #magazine , #stiri Emil Boc