Legea pensiilor a fost aprobata

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 12:48
2594 citiri
Legea pensiilor a fost aprobata

Guvernul a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Documentul urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca adoptarea unei legi care sa asigure sistemul de pensii reprezinta o urgenta, precizand ca prin noua lege Executivul doreste sa puna capat abuzurilor din sistem.

"Este un angajament al Guvernului fata de romani, ca acest proiect va fi dezbatut de urgenta. Acest proiect este necesar romanilor. Este nevoie de o lege noua a pensiilor in Romania pentru a-i asigura pe romani ca vor primi o pensie buna atunci cand este cazul", a declarat premierul Emil Boc.

Primul ministru a mai spus ca in momentul de fata exista un raport inechitabil intre cea mai mica si cea mai mare pensie. Totodata, el a aratat ca dupa parerea sa, varsta limita de pensionare la femei ar trebui sa fie 58 de ani, iar pentru barbati 63 de ani.

Pensia sociala minima nu va fi diminuata

Toate pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara nicio exceptie, a mai declarat premierul Emil Boc, precizand ca pentru 85% din pensiile speciale cuantumul nu va fi modificat.

"Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale - politie, armata, prin excelenta - nu se afecteaza cuantumul pensiei pe care il au. Ma refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, pana in 30 milioane lei vechi. Pentru 15% care sunt cu pensii speciale si care nu au la baza principiul contributivitatii, acolo vor scadea pensiile. Pentru cei cu pensii militare care au azi pensii in mana pana la cifra de 30 milioane lei vechi nu sunt afectate, iar, gradual, peste 30 milioane lei vechi are loc o diminuare a pensiei, in functie de pensia pe care o are in momentul de fata si de recunoasterea de catre stat a contributiei pe care a facut-o, in sensul ca statul a platit pentru ei, in decursul timpului, o contributie la bugetul asigurarilor sociale", a spus Boc.

Potrivit premierului, scaderi de pensii speciale vor fi operate acolo unde pensia a fost stabilita la 80% din veniturile aferente ultimei luni de activitate in munca.


"Prin recalculare nu se afecteaza principiul neretroactivitatii . S-ar afecta acest principiu daca am impune oameniilor care au pensii speciale sa returneze sumele de bani pe care le-au primit in trecut. Nu vor fi obligati sa returneze ce au primit in trecut, doar ca pentru viitor nu vor mai primi aceleasi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact in masura contributiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurarilor sociale", a adaugat Boc.

Emil Boc a tinut sa precizeze ca acest proiect de lege este corect fata de romani si a spus ca spera ca el sa fie dezbatut cat mai repede de Parlament.

"Sper ca acest proiect de lege sa fie dezbatut cat mai repede de Parlament, ca apoi pensiile sa fie recalculate in termen de cinci luni. Vrem ca noile pensii sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011", a precizat Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#boc, #lege, #pensii , #stiri Emil Boc