Kelemen Hunor vrea impozitarea unitara a tuturor veniturilor

Duminica, 29 August 2010, ora 00:34
1217 citiri
Kelemen Hunor vrea impozitarea unitara a tuturor veniturilor

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Festivalul "Peninsula" de la Targu Mures, ca nu este de acord cu ideea grevei fiscale a artistilor, precizand ca ar trebui sa se impoziteze unitar toate veniturile si sa se achite contributiile aferente, potrivit Mediafax.

Ministrul Kelemen Hunor a spus ca mecanismele legate de aceste venituri trebuie simplificate si aici Ministerul Muncii, Casa de Asigurari de Sanatate au competenta, dar personal nu crede ca greva fiscala a artistilor ar fi ceva "bine gandit".

El a pledat pentru a se impozita unitar toate veniturile si sa se achite contributiile aferente.

"Aceasta intentie, de a intra in greva fiscala, nu cred ca este ceva foarte bine gandit, ca si intentie si ca si forma de protest, dar sigur, orice om, orice cetatean poate sa-si aleaga forma de protest, indiferent ca e vorba de drepturile de autor sau de alte plati, alte taxe si impozite. Dar cel mai sanatos principiu ar fi fost - si poate ar trebui sa ne gandim, nu anul acesta, ci mai tarziu - la o alta forma de impozitare.

Fiecare venit, indiferent de unde provine - din salariu, din contract civil, din prestari de servicii, din drepturi de autor, din PFA sau din alte venituri - trebuie impozitat unitar, cu 16 la suta, si atunci nu exista nicio discutie. Si trebuie platite, dupa fiecare venit, asigurarile de sanatate si alte dari catre stat", a spus ministrul.

In acest context, ministrul Culturii a apreciat ca astfel n-ar mai fi avut loc de discutii, "de foarte multe ori inutile".

"Dar, dincolo de aceste aspecte, mecanismul trebuie simplificat, asa cum ne-am asumat si in Guvern, pana in 25 septembrie vom avea pregatit, va fi gata site-ul eRomania, ca sa aiba fiecare cetatean posibilitatea de a plati de acasa - sau, daca nu are posibilitatea, ca nu are Internet sau nu se pricepe - atunci sa mearga la un singur ghiseu si sa plateasca la un singur ghiseu toate darile catre stat", a mai spus Kelemen Hunor.

Cateva zeci de persoane s-au adunat, vineri, in jurul orei 11.00, la sediul Ministerului de Finante, si au depus in mod simbolic borcane cu monede pe treptele ministerului, dar si o petitie, pentru a protesta fata de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor.

Printre cei prezenti la "flashmob" s-au aflat jurnalisti, scriitori, dar si persoane din alte domenii de creatie, afectate de noilor reglementari privind impozitarea drepturilor de autor.

Acestia au adus foi pe care era scris textul "Greva fiscala" sau "D-le Vladescu, dumneata ai sta la trei cozi pe luna?" si borcane plin cu monede, care simobilizau taxele pe care cei care au contracte de drepturi de autor, conventii civile si PFA (persoane fizice autorizate) trebuie sa le plateasca la stat.

Ei au agitat borcanele cu monede si le-au depus "jertfa" pe treptele Ministerului de Finante, strigand "Luati-ne banii!". Totodata, cei care au protestat fata de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor au depus pe treptele Ministerului Finantelor Publice si o petitie, intitulata "Nu platim taxele pana nu avem o declaratie unica, anuala si online", adresata premierului Emil Boc.

"Noi, subsemnatii, ne declaram dezaprobarea fata de modul umilitor in care administratia pe care o conduceti intelege sa aplice noile prevederi privind veniturile de natura profesionala. Ni se pare ilogic, absurd si jignitor sa fim purtati pe drumuri, lunar, de la o institutie la alta, sa completam niste declaratii la fel de absurde.

Cei mai multi dintre noi nici nu suntem capabili sa intelegem ce ar trebui sa completam", se arata in textul petitiei, care a fost postata initial pe internet si a fost semnata, pana vineri la ora 12.00, de peste 3.930 de persoane. 

#kelemen, #hunor, #impozitare, #venituri , #stiri Emil Boc