"Investitiile publice in 2010: CATASTROFALE"

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:43
2049 citiri
"Investitiile publice in 2010: CATASTROFALE"

"O reducere a fiscalitatii in anul 2011 ar fi binevenita tinand cont ca in tarile din jurul nostru precum Bulgaria, Ungaria impozitul pe profit a fost redus la o cota de 10%. Motorul principal al relansarii economiei sunt investitiile straine in Romania" a declarat Dan Radu Rusanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acesta mai spune ca Romania nu are suficienta forta financiara pentru a depasi aceasta criza prin forte proprii si catalogheaza investitiile publice din 2010 ca fiind "catastrofale".

Cum va creste economia in 2011 si de unde va veni aceasta crestere?

In 2011, Romania nu va inregistra crestere economica, ci mai degraba vom inregistra “crestere economica 0”.

Nu exista nici un semnal in momentul de fata care sa sugereze o posibila crestere a economiei.

Un deficit bugetar de 4.4% din PIB este prea strans, prea optimist.

O scadere a acestuia cu 2,4 puncte procentuale fata de anul 2010, in conditiile actuale, nu este sustenabila.

Cat priveste sansele ca economia sa creasca, nici Guvernul Boc nu crede acest lucru, atata timp cat in Legea Bugetului de Stat pentru anul 2011, sumele prevazute a fi colectate din impozitul pe profit sunt mai mici decat in anul 2010.

Exporturile au mai multe sanse decat investitiile. Cum se pot face investitii private fara o reducere a fiscalitatii?

O reducere a fiscalitatii in anul 2011 ar fi binevenita tinand cont ca in tarile din jurul nostru precum Bulgaria, Ungaria impozitul pe profit a fost redus la o cota de 10%.

Totodata, o reducere a fiscalitatii ar fi un semnal pozitiv dat atat  investitorilor romani, dar mai ales celor straini.

In orice manual de finante publice se mentioneaza ca in perioade de criza economica trebuie sa se apeleze la reducerea de impozite si taxe pentru a incuraja economia reala si investitorii privati.

Consider ca primul ministru Emil Boc si guvernele conduse de domnia sa pana acum nu au notiuni elementare in domeniul finantelor publice si nici nu au citit vreun curs in acest domeniu atata timp cat nu actioneaza in acest sens.

Cum apreciati volumul si calitatea investitiilor publice din 2010?

Intr-un singur cuvant: CATASTROFAL.

Majorarea TVA-ului a fost principalul factor care a condus la dublarea inflatiei. Practic consumul nu se poate relansa prea curand. Cum comentati?

Majorarea taxei pe valoare adaugata a fost o masura disperata a Guvernului Boc, luata "la repezeala" de a mai suplimenta veniturile la buget, fara sa tina cont si de impact.

Cat priveste relansarea consumului, acesta se va relansa odata cu revenirea salariilor la nivelul de dinainte de taiere si diminuarea impozitelor agentilor economici (impozit pe profit, accize, contributii etc.) .

Ce masuri trebuie luate neaparat pentru a relansa consumul si in cate luni se va putea simti o usoara crestere a bunastarii?

Cel putin doua masuri ar trebui luate in acest sens: reducerea fiscalitatii si reducerea contributiilor.

Cresterea bunastarii ar trebui sa se simta in mod normal in 6-9 luni de la adoptarea acestor masuri.

Masurile luate pentru ajustarea economiei sunt pe termen scurt. In ce conditii vor actiona ca un bumerang asupra economiei?

Motorul principal al relansarii economiei sunt investitiile straine in Romania.

Tara noastra nu are suficienta forta financiara pentru a depasi aceasta criza prin forte proprii.

In aceste conditii consider ca utilizarea imprumuturilor de la organismele financiare internationale ar trebui sa se faca numai pentru asigurarea cofinantarii la proiectele de investitii.

Nici macar un euro nu ar trebui folosit pentru sustinerea cheltuielilor sociale si de personal.

#criza, #dan radu rusanu, #fiscalitate, #imprumut, #investitii publice, #masuri , #stiri Emil Boc