Impozitul forfetar ar putea fi mentinut pana la sfarsitul anului

Miercuri, 05 August 2009, ora 09:37
1282 citiri
Impozitul forfetar ar putea fi mentinut pana la sfarsitul anului

Guvernul ia in calcul mentinerea impozitului forfetar pana la finele anului, vanzarea participatiilor minoritare ale statului si valorificarea cotelor de emisii atribuite prin Protocolul de la Kyoto, potrivit concluziilor discutiilor purtate marti de PDL si PSD pe tema planului anticriza al PSD, transmite NewsIn.

Premierul Emil Boc si ministrii Finantelor, Economiei si IMM-urilor au discutat marti, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, pe tema celor 24 de masuri ale programului anticriza propus de PSD.

Reprezentantii Guvernului au pus pe hartie masuri cuprinse in trei capitole, care vizeaza cresterea veniturilor bugetare, stimularea economiei si rationalizarea cheltuielilor bugetare, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale. Fiecare capitol cuprinde cate 10-12 masuri.

Reprezentantii PSD si PDL se vor intalni din nou miercuri, la Palatul Victoria, pentru a continua discutiile pe tema masurilor anticriza propuse de PSD.

Printre masurile care ar duce la cresterea veniturilor bugetare, luate in calcul in cadrul discutiei de marti de la Palatul Victoria, se afla vanzarea terenurilor aferente caselor cumparate de fostii chiriasi in baza Legii 112/1995, incasarile fiind estimate la peste 1 miliard de euro.



Pe de alta parte, urmeaza sa fie vandute participatiile minoritare ale statului - de unde vor mai fi incasate alte 400 - 500 de milioane de euro. O alta sursa de venit ar fi valorificarea unitatilor cantitatii de emisii de noxe atribuite prin Protocolul de la Kyoto - de unde se estimeaza ca s-ar incasa alte 1,5 - 1,8 miliarde de euro.

Liderii celor doua partide ar mai fi convenit ca impozitul forfetar sa nu fie eliminat pana la finele anului, pentru a putea face o "analiza completa" a efectelor introducerii acestuia, potrivit acelorasi surse.

In ceea ce priveste stimularea economiei, printre masurile luate in calcul sunt neimpozitarea profitului reinvestit si utilizarea garantiilor si a ajutoarelor de stat pentru sectoarele din economie care au efect multiplicator. Un exemplu ar fi producatorul de autovehicule Renault care, potrivit surselor citate, ar antrena alti 600 de agenti economici (funizori). Reprezentantii Guvernului au stabilit totodata sa ia masuri pentru stimularea productiei interne de utilaje agricole.

In ceea ce priveste plata TVA catre stat la incasarea facturii, nu la emiterea acesteia - o alta masura propusa de PSD - sursele citate spun ca masura contravine Directivei 112/2006 (privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata n.r.), prin urmare ar fi inaplicabila.

Masura PSD privind crearea unui fond national de locuinte care sa finanteze construirea a 50.000 de locuinte complet echipate pentru inchiriat nu a mai fost luata in calcul, avand in vedere ca in prezent se deruleaza si alte programe privind construirea de locuinte - fie locuinte sociale, fie ANL.

PSD a prezentat la inceputul lunii iulie un plan de actiune ce contine 24 de masuri pentru iesirea din criza, precum construirea de locuinte pentru inchiriat, extinderea programului Rabla pentru firme si utilaje agricole, TVA scazut la unele alimente, plata TVA catre stat la incasarea facturii, nu la emiterea acesteia, eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri (forfetar) incepand cu 1 septembrie 2009. In ceea ce priveste ultima masura, social-democratii argumentau ca impozitul minim nu are efectul scontat, iar costurile mentinerii lui sunt mult prea mari.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#impozit, #forfetar, #stat, #guvern, #boc, #firme, #profit , #stiri Emil Boc