Harrold (BM): Prezentul acord cu Romania este cel mai reusit de pana acum

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 13:07
1160 citiri
Harrold (BM): Prezentul acord cu Romania este cel mai reusit de pana acum

Peter Harrold, seful delegatiei Bancii Mondiale, a afirmat in cadrul intalnirii cu Emil Boc ca prezentul acord s-a dovedit cel mai reusit din toate acordurile pe care institutiile internationale l-au avut cu statul roman.

Peter Harrold a sustinut, la inceputul discutiilor de la Palatul Victoria, ca programul derulat de catre Romania in colaborare cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana incepe sa-si produca efectele pozitive.

"Suntem incantati sa constatam ca, dupa doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale programului, primele semne ale reluarii cresterii economice de pe o pozitie fiscala mult mai solida si una externa mult mai solida.

Programul pe care l-ati intreprins in mod curajos cu cele trei institutii internationale a fost unul foarte reusit in aceasta privinta", a spus oficialul Bancii Mondiale, citat de NewsIn.

Acesta a spus ca masurile de reforme trebuie continuate, mai ales in sensul sporirii eficientei cheltuielilor publice.

"Oamenii au trebuit sa faca sacrificii mari in ultimii doi ani pentru a salva statul roman, pentru a salva Romania.

Acum Romania pare a fi salvata si speram ca vom face pasi inainte cu politici si initiative pentru a stimula cresterea economica, crearea locurilor de munca.

In acest scop, trebuie sa fim siguri ca cheltuielile publice sunt cat mai eficiente si cred ca pe asta trebuie sa ne concentram pe viitor", a declarat Harrold.

El a precizat ca institutiile internationale sunt satisfacute de modul in care a fost realizat acordul cu FMI, BM si CE.

"Cand boardul FMI a discutat ultima data acordul s-a spus ca este cel mai reusit acord pe care institutiile internationale l-au avut cu Romania.

Au fost acorduri si in anii '90 si in deceniul trecut, dar de fiecare data au fost intrerupte", a conchis Peter Harrold.

La randul sau, premierul Boc s-a declarat interesat ca expertii Bancii Mondiale sa lucreze in continuare, alaturi de autoritatile romane, la programul de reforme pe care guvernul roman si le propune.

"Expertiza dumneavoastra a fost de mare ajutor si este folositoare si in viitor.

Aceasta perioada de criza se dovedeste a fi cea mai buna oportunitate pentru Romania pentru a declansa un proces de reforma in sistemul de sanatate, salarizarea in sectorul public, pensii, educatie, justitie.

Asteptam ca anul viitor si oamenii sa resimta in buzunarele lor rezultatele reformelor, dupa doi ani de masuri dure", a spus Boc.

El a afirmat ca guvernul pe care il conduce este hotarat sa atinga tinta de deficit bugetar de 3% in 2012, chiar si sub presiunea unui an electoral.

"Chiar daca vom avea un an electoral in 2012, guvernul este hotarat sa ramana in interiorul unui deficit de 3%, ceea ce este foarte dificil, dar este singura solutie pentru a mentine stabilitatea macroeconomica. Acum, Romania este mai bine pregatita decat in 2008, in caz ca vom avea un nou val al crizei", a mai afirmat Emil Boc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca modiala, # harrolds bm, # acord bn, # boc banca mondiala , #stiri Emil Boc