Guvernul vrea sa modernizeze centralele de cogenerare

Joi, 28 Mai 2009, ora 13:20
1388 citiri
Guvernul vrea sa modernizeze centralele de cogenerare

Guvernul ia in calcul contractarea unui imprumut extern de cateva miliarde de euro pentru modernizarea centralelor energetice in cogenerare, deoarece unitatile de apartament nu pot reprezenta o solutie favorabila pe termen mediu pentru sistemul de incalzire, a declarat, astazi, premierul Emil Boc.

"Sper sa putem sa gasim aranjamentul financiar necesar. Solutia este un imprumut extern de cateva miliarde de euro care sa se focalizeze pentru modernizarea acestor centrale. Cred ca aici trebuie sa fie o decizie curajoasa a Guvernului", a afirmat Boc,precizeaza Mediafax.

El a apreciat ca aceasta "investitie masiva" va fi recuperata intr-un interval de 10 ani, prin economiile rezultate din asigurarea sursei energetice.

"Am fost unul dintre aceia care au sustinut la inceput centralele de apartament, cand au inceput sa prinda teren in Romania. Pot sa va spun, si din experienta de primar, si din exeprienta scurta de prim-ministru si din informatiile pe care le am, ca viitorul nu-l reprezinta centralele termice de apartament. Am vazut asta si in intreaga Uniune Europeana. Poate ca intr-un anumit moment a fost o solutie buna pentru familiile din Romania, dar pe termen mediu si lung solutia nu o reprezinta centralele individuale, ci sistemul centralizat, dar bine articulat si propotionat", a spus Boc.

El a explicat ca vechile centrale termice au fost transmise la primarii cu datorii imense, iar autoritatile locale nu au capacitatea sa plateasca aceste datorii.

In plus, centralele au fost concepute pentru a a alimenta mari platforme industriale.

"A pune in miscare hardughia aceea ne aduce costuri uriase, cand consumul necesar ar fi de fapt 10% din capacitatea acestei centrale, dar productia nu poate fi externalizata si folosita doar o parte", a mai spus premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#centrale, #cogenerare, #credit, #datorii, #de, #extern, #imprumut, #investitii , #stiri Emil Boc