Guvernul va continua doar lucrarile la investitiile "majore"

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 00:36
1303 citiri
Guvernul va continua doar lucrarile la investitiile "majore"

Reprezentantii Guvernului au decis joi continuarea lucrarilor la doar 10-15 proiecte de investitii cu impact economic major la nivel national, urmand ca celelalte sa fie vandute, realizate in parteneriat public-privat sau tranferate unor institutii care le vor finaliza cu bani din bugetele proprii, potrivit Newsin.

Decizia a fost luata in cadrul intalnirii convocate de premierul Emil Boc la Palatul Victoria pe tema Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013.

Potrivit unor surse oficiale, proiectele ce vor fi finalizate cu bani de la bugetul de stat sunt mai ales cele din domeniul infrastructurii rutiere si de mediu si care au impact economic "major".

Celelalte investitii demarate anii trecuti si nefinalizate urmeaza sa fie scoase la vanzare, realizate in parteneriat public-privat sau transferate unor institutii care nu au spatiul necesar pentru desfasurarea activitatii si care le vor finaliza cu bani din bugetele proprii.

Cea mai veche investitie nefinalizata dateaza din 1972, spun aceleasi surse. In privinta sediilor de scoli si gradinite, a caror constructie a inceput in anii anteriori, lucrarile vor continua doar acolo unde investitia este justificata de numarul de elevi din localitate.

Reprezentantii Guvernului au mai decis ca fondurile bugetare sa fie alocate cu prioritate catre cofinantarea proiectelor europene. Vineri, ministrii se vor prezenta la Ministerul Finantelor, unde fiecare va discuta cu expertii din institutie.

Guvernul a amanat miercuri aprobarea Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 pentru ca ministrii nu s-au inteles asupra proiectelor care vor fi finantate cu prioritate, spun aceleasi surse. Documentul trebuia aprobat pana la in 30 mai.

Strategia fiscal-bugetara (impusa de Legea responsabilitatii fiscale, act normativ pe care Guvernul s-a angajat sa il aprobe in urma negocierilor cu FMI) - stabileste obiectivele si prioritatile in domeniul fiscal-bugetar, tintele veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat, ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat si evolutia soldului bugetului general consolidat pe o perioada de trei ani.

Guvernul s-a angajat si in scrisoarea catre FMI sa inainteze Parlamentului Strategia fiscal-bugetara 2011-2013 pana la finele lunii mai.

"Suntem in curs de elaborare a Strategiei Fiscale pentru perioada 2011-2013 si vom inainta aceasta stategie Parlamentului pana la finele lunii mai", se arata in text.

Tot in scrisoarea catre FMI se precizeaza ca Strategia vizeaza o tinta de deficit fiscal de pana la 4,4% din PIB in 2011 si limitarea fondului de salarii la 39 de miliarde de lei in acela?i an, prin stabilirea unei limite de 1.290.000 de angajati in sectorul public la inceputul lui 2011 ?i eliminarea celui de-al 13-lea salariu platit agajatilor din sectorul public.

Potrivit unei statistici a Ministerului de Finante, numarul total de posturi ocupate in sectorul bugetar in luna martie 2010 era de 1.360.376. Strategia face ?i o ierarhizare in functie de prioritati a proiectelor de investitii.

"Pentru a incuraja disciplina bugetara, ierarhizarea dupa prioritati a proiectelor si sporirea eficientei, Ministerul Finantelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite in procesul de elaorare a Strategiei fiscale", se mai arata in scrisoare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#guvern, #investitii, #majore, #lucrari, #bugete , #stiri Emil Boc