Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul nu sustine ridicarea pragului la SIF-uri

Guvernul nu sustine ridicarea pragului la SIF-uri

Guvernul nu sustine proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), deoarece concentrarea actionariatului ar dauna lichiditatii emitentilor, potrivit unui punct de vedere semnat de premierul Emil Boc, obtinut de The Money Channel, si preluat de NewsIn.

 


 

Documentul semnat de seful Guvernului, Emil Boc, a fost inregistrat luni la Senat.


Cu toate ca in continutul punctului de vedere sunt prezentate atat argumente in favoarea ridicarii pragului de detinere, dar si unele impotriva acestei masuri, concluzia pare sa se bazeze pe argumentele impotriva unei modificari a actualei limite de 1% din capitalul SIF legate de concentrarea actionariatului si a instrumentelor de decizie si control.


Astfel, inexistenta unei limite de detinere poate concentra actionariatul, ceea ce va conduce la scaderea numarului de actiuni disponibile la tranzactionare, cu efecte negative pe termen mediu si lung in privinta lichiditatii.


Totodata, concentrarea actionariatului ar putea polariza instrumentele de decizie si control in favoarea unui grup de persoane, permitand astfel promovarea intereselor acelui grup, in detrimetul intereselor generale ale societatii.


O alta consecinta a modificarii cadrului legal existent, dupa cum reiese din document, o constituie atingerea pozitiilor de control si preluare a acestor entitati, urmata de posibilitatea retragerii de la tranzactionare actiunilor SIF.


"Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea propunerii legislative in forma prezentata", potrivit concluziei Guvernului.


Pe de alta parte, in cadrul documentului apar si argumente in favoarea eliminarii limitei, unul dintre acestea fiind legat de posibilitatea intruniri cvorumului si adoptarea mai usoara a deciziilor importante in AGA.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori