Guvernul incearca sa achite banii direct subcontractorilor

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 10:05
1418 citiri
Guvernul incearca sa achite banii direct subcontractorilor

Premierul Emil Boc a spus ca i-a cerut ministrului de Finante sa faca o analiza a posibilitatii ca statul sa achite banii pentru lucrarile efectuate in urma unor licitatii publice direct subcontractorilor astfel incat sa fie prevenite abuzurile antreprenorilor generali, relateaza NewsIn.

Primul-ministru a declarat ca Executivul lucreaza la o lege prin care statul va vira separat banii cuveniti, in urma unor achizitii publice, subcontractorilor separat de cei pentru antreprenori.

"Prin lege, odata cu plata banilor, acestia merg direct in conturile subcontractorilor. Astfel vor fi eliminate abuzul si arbitrariul unor firme care retin banii subcontractorilor", a declarat Boc.

Vicepremierul Dan Nica a anuntat marti ca i s-a solicitat ministrului Finantelor ca, in urmatoarea sedinta de Guvern, sa vina cu o propunere privind decontarea de la bugetul de stat direct catre subcontractori a lucrarilor, aratand ca a aparut un blocaj financiar din cauza intarzierii decontarilor.

"A aparut un fenomen de blocaj financiar. (...) I-am cerut ministrului Finantelor sa vina maine (n.r. miercuri) in Guvern cu o propunere, pentru a putea face platile direct la subcontractori.

Este o mare problema pe care o avem, pentru ca am constatat ca multi antreprenori generali, desi primesc integral decontarile pentru lucrari, de la bugetul de stat sau din fonduri europene, nu fac mai departe aceste plati catre subcontractori, ceea ce duce la o amplificare a unui blocaj financiar de o maniera gratuita atata timp cat toata lumea isi face datoria" a explicat Nica.

Potrivit social-democratului, acest blocaj genereaza "foarte multe intarzieri, dar si pierderi la nivelul societatilor comerciale, ceea ce intr-un an de criza este ultimul lucru la care ne putem gandi".

Vicepremierul a precizat ca este o masura asteptata de multi.

"Nu se schimba absolut nimic, pentru ca si pana acum antreprenorul general venea cu o situatie de lucrari care spunea care este suma, ceea ce ii cerem acum este sa ne spuna care este componenta lucrarilor si a sumelor respective si sa putem face platile direct in contul subcontractorilor pentru acele lucrari care le apartin", a adaugat vicepremierul.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#bani, #executiv, #guvern, #stat, #subcontractori , #stiri Emil Boc