Guvernul discuta in sedinta de astazi forma finala a bugetului pe anul 2009 si masurile anticriza

Joi, 05 Februarie 2009, ora 15:49
1203 citiri
Guvernul discuta in sedinta de astazi forma finala a bugetului pe anul 2009 si masurile anticriza

Guvernul discuta, in sedinta de astazi, forma finala a proiectului de buget pe anul 2009, in document urmand sa fie incluse si masurile stabilite cu partenerii sociali in cadrul discutiei care a avut loc la inceputul saptamanii.

In urma discutiei cu partenerii sociali de la inceputul saptamanii, premierul a anuntat ca majorarea salariilor bugetarilor va fi rediscutata cu sindicatele dupa data de 15 aprilie, iar acestea vor depinde de performantele economice pe primul trimestru al anului si de prognoze, in vreme ce cresterea cu 5% a salariilor din sistemul public, promisa anterior, nu se va mai aplica pana la acea data. Decizia de luni marcheaza, practic, inghetarea salariilor bugetarilor pentru cel putin patru luni.

Reprezentantii Guvernului si partenerii sociali au mai decis prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de somaj cu trei luni, eliminarea sau diminuarea unor sporuri salariale, cu exceptia celor prevazute in Codul Muncii, neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu al doilea trimestru al anului 2009, modificarea tarifului de utilizarea a infrastructurii feroviare publice avand ca indicator de referinta tona/km transportat. Totodata, s-a decis operationalizarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si infiintarea Fondului de Contragarantare pentru IMM-uri.

Premierul Emil Boc a precizat ca proiectul de buget va fi trimis pana la sfarsitul saptamanii in Parlament.

Proiectul de buget trimis de Finante patronatelor si sindicatelor sambata prevede cheltuieli totale din bugetul consolidat de 205,52 miliarde de lei (51,4 miliarde de euro), echivalent cu 35,5% din produsul intern brut (PIB).

Nivelul este usor peste cel indicat la finalul sedintei Guvernului de saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care se referea la 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro. Din resursele bugetare totale, 48,05 miliarde de lei (12 miliarde de euro) sunt alocate pentru bugetele locale, 39,96 miliarde de lei (10 miliarde de euro) pentru bugetul de asigurari sociale, 1,62 miliarde lei vor fi cheltuieli din bugetul de somaj, 15,996 miliarde lei pentru Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), 13,13 miliarde lei reprezinta autofinantare, iar 5,5 miliarde lei sunt cheltuieli pentru alte bugete.

Potrivit unor reprezentanti ai Executivului, in sedinta de astazi urmeaza sa se adopte si masurile din planul anticriza, printr-o Ordonanta de Urgenta.

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # buget, # masuri anticriza, # majorare salarii , #stiri Emil Boc