Guvernul cere adoptarea in regim de urgenta a ratificarii acordului Nabucco

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 16:10
1164 citiri
Guvernul cere adoptarea in regim de urgenta a ratificarii acordului Nabucco

Guvernul a avizat, miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea acordului incheiat in luna iulie intre Romania, Austria, Ungaria, Turcia si Bulgaria pentru realizarea proiectului Nabucco si a decis ca actul normativ sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta. 

Documentul a fost semnat in vara acestui an, la Ankara (Turcia), de catre cei cinci premieri ai statelor implicate in realizarea proiectului, iar proiectul de lege privind ratificarea acordului a fost aprobat, miercuri, de Guvern.

Premierul interimar Emil Boc a cerut Secretariatului General al Guvernului ca proiectul de lege sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta.

Guvernul demis are dreptul, in baza unei legi promulgate de seful statului la inceputul lunii decembrie, ca, in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, sa initieze proiecte de legi atat pentru buget, cat si pentru ratificarea unor tratate internationale, informeaza Mediafax.

Proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria - actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul Nabucco urmeaza sa transporte gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu catre Europa Centrala, prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, pe o distanta de 3.300 de kilometri.

Realizarea proiectului Nabucco va necesita investitii in valoare totala estimata de aproape opt miliarde euro.

Capacitatea initiala de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an si este proiectata sa creasca la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, pana in 2020.

Spre comparatie, consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi.

Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2011, iar intrarea in functiune a conductei este preconizata pentru 2014.

Presedintele grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat, la sfarsitul lunii noiembrie, ca proiectul Nabucco va inregistra intarzieri daca pana la finele anului 2010 nu vor fi incheiate primele acorduri cu furnizorii de gaze.

Constructia gazoductului este sprijinita de Uniunea Europeana, pentru reducerea importurilor de gaze rusesti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #guvern, #lege, #nabucco, #parlament , #stiri Emil Boc