Guvernul asteapta avize de la CES si CSM pentru a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 10:01
1148 citiri
Guvernul asteapta avize de la CES si CSM pentru a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca Guvernul va aproba forma finala a proiectului de act normativ privind interdictia de a cumula pensia cu salariul dupa ce va primi avizul Consiliului Economic si Social si pe cel al CSM.

Guvernul a decis miercuri interzicerea cumularii pensiei cu salariul de la stat, daca pensia este mai mare decat salariul mediu brut aferent anului pentru care se face plata.

Astfel, pensionarii pentru limita de varsta, precum si cei ai institutiilor din sistemul justitiei, apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, vor putea cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat numai in masura in care cuantumul pensiei nu depaseste nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata.

In cazul in care cuantumul pensiei depaseste acest nivel, persoanele care au calitatea de pensionar pot opta pentru suspendarea platii pensiei, pana la incetarea incadrarii, informeaza un comunicat remis de Guvern. "Toti pensionarii care au o pensie sub 1.693 lei vor putea cumula pensia cu salariul la stat.

Cei care au pensie mai mare de 1.693 lei vor trebui sa opteze intre pensie si salariu", a explicat prim-ministrul. Seful Executivului a precizat ca proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului dupa ce va fi avizat de Consiliul Economic si Social si de CSM.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, procedura cumulului pensiei cu un venit salarial provenit de la stat, in limita unui plafon valoric, este practicata in mai multe tari ale Uniunii Europene (Franta, Portugalia, Grecia), iar in alte state din Europa cumulul pensiei cu salariul nu este posibil (Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia, Germania).

"Conform jurisprudentei Curtii Constitutionale, nicio dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul sau sa-l limiteze la un anumit plafon, cu conditia ca o asemenea masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii, iar eventualele diferente de tratament intre diversele categorii profesionale trebuie sa aiba o ratiune licita", se arata in comunicatul remis de Guvern.

Boc a estimat ca, prin punerea in practica a acestei masuri, Guvernul va economisi "zeci de milioane de euro" de la buget. Potrivit analizelor efectuate, in prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumuleaza pensia cu salariul, din care circa 1400 la nivel central si aproximativ 19.000 la nivel local. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#pensie, # proiect, # buget , #stiri Emil Boc