Guvernul a trimis la CE solicitarea de obtinere a despagubirilor pentru inundatii

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 17:00
1111 citiri
Guvernul a trimis la CE solicitarea de obtinere a despagubirilor pentru inundatii

Guvernul a transmis marti Comisiei Europene solicitarea privind accesarea Fondului de Solidaritate al UE, ca urmare a inundatiilor din lunile iunie-iulie 2010, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, citat de NewsIn.

Aplicatia a fost trimisa oficial comisarului european pentru Politici Regionale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, in luna octombrie Comisia Europeana va solicita Parlamentului European si Consiliului European acordarea despagubirii din Fondul de Solidaritate.

Procedura va fi incheiata pana la finele anului 2010. Inundatiile din lunile iunie-iulie au produs pagube de 867 de milioane de euro, iar Romania ar putea primi de la Fondul de Solidaritate al UE doar 24,5 din ajutorul de 75 de milioane de euro la care spera Guvernul, declara la inceputul lunii august ministrului Internelor, Vasile Blaga.

Blaga a explicat atunci ca, la inceputul fiecarui an, Comisia Europeana stabileste pentru fiecare stat membru sau in curs de aderare un prag, in functie de PIB, pana la care se pot acorda despagubiri.

Pentru Romania, pragul a fost stabilit in 2010 la 787,9 milioane de euro.

"Sigur, depasim acest prag. Avand in vedere criteriul (ca pagubele sa depaseasca 0,6% din PIB) si faptul ca la dezastru major UE acorda 2,5% din suma de 787 de milioane - asta reprezinta 19,6 milioane -, iar pentru ce depaseste suma pe care eu v-am prezentat-o se acorda 6%.

Deci noi credem ca vom primi aproximativ 24,5 milioane de euro de la UE".

Blaga a spus ca la inundatiile din anul 2005 Romania a primit 75 de milioane de euro pentru ca pragul stabilit pentru Romania a fost de 565 de milioane de euro, dar pagubele au fost de 1,45 de miliarde de euro.

Pe de alta parte, in tari precum Franta, Polonia si Cehia au avut loc inundatii mai devreme, iar fondurile au fost acordate cu prioritate acestor state.

"Deci nu merge dupa cum vrei, ci merge dupa cum sunt fondurile solicitate deja de state care au avut inundatii inaintea noastra", a declarat el.

Premierul Emil Boc si ministrul Internelor, Vasile Blaga, au declarat de mai multe ori ca Romania ar putea primi un ajutor de pana la 75 de milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE, ca urmare a inundatiilor din iunie-iulie. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # ce, # despagubire, # inundatii , #stiri Emil Boc